Un mes amb Windows 10 i Continuum (I)

Compartir

En aquesta primera part hi explico com és passar de tenir un smartphone amb Android a fer-ne servir un amb Windows 10, i els problemes amb els quals m’he trobat.

Tot i que en els smartphones, el Windows de Microsoft ocupa la posició inversa que ostenta en els ordinadors, tan portàtils com sobretaula, en un mercat marcadament dominat per l’iPhone i Android que ja ha fet fora competidors de la talla de Symbian i Blackberry OS, des de la versió 7 de Windows Phone amb la primera interfície de tiles, m’ha semblat un sistema prou interessant, i tant de les vegades que havia tingut l’oportunitat de remenar un dispositiu que el tenia instal·lat, com per comentaris d’altres, tenia la impressió de què havia de ser una plataforma senzilla i versàtil.

Així que, essent usuari d’Android, m’he decidit a provar durant un mes si podia canviar el meu telèfon habitual amb el sistema del robotet verd per un amb segell Microsoft i el Windows. I, ja que ho feia, de passada he volgut provar la funcionalitat Continuum que permet convertir el terminal en un ordinador per veure si podia prescindir també del meu sobretaula.

Aquesta és la meva experiència.

Substituint Android

El que més em temia eren dues coses: la primera, la disponibilitat de certes apps, i la segona, poder treballar amb Google Docs.

Si bé és possible canviar Google Drive i Docs per OneDrive i la versió de l’Office en línia i les apps mòbils corresponents, tinc molts documents i algun full de càlcul amb funcions que no són compatibles amb l’Excel, i que si bé es poden migrar, això representa una feina que no tinc gaires ganes de dur a terme.

Pel que fa al primer punt, el de la disponibilitat de les aplicacions, res que no m’esperés: les de grans companyies, les quals es poden permetre el manteniment d’un producte per a una plataforma minoritària, hi estan presents.

Les apps d'empreses més petites es troben a faltar a la botiga de Windows. A la imatge (podeu fer-hi clic per ampliar-la) una cerca per l'aplicació Wanty no dóna els resultats esperats

Les apps d’empreses més petites es troben a faltar a la botiga de Windows. A la imatge (podeu fer-hi clic per ampliar-la) una cerca per l’aplicació Wanty no dóna els resultats esperats

Alguns noms de les que empro i poden entrar en aquesta categoria són la Línia Oberta de CaixaBank, el Kindle d’Amazon (per llegir llibres electrònics), Dropbox, Facebook, Twitter (aquestes dues ja venien instal·lades), LinkedIn, PayPal o Spotify.

També algunes sorpreses agradables que no m’esperava trobar, com ara aplicacions menys conegudes com són Rain Alarm (per veure mapes meteorològics gairebé en temps real), o l’aplicació de Caixa d’Arquitectes.

D’altres no tenen una versió per a Windows, però si un substitut: hi ha diversos clons de Feedly (que faig servir per seguir diverses pàgines web), i clients alternatius per a Hangouts (missatgeria instantània de Google).

Hi ha, però, aplicacions que no estan presents a la plataforma de Microsoft, que sí que ho estan a Android i per a l’iPhone, com és el cas de Grou (compra d’entrades en locals d’oci nocturn), Eventbrite (tiquets per a esdeveniments), Hailo (reserves de taxis), o Periscope.

Probablement, si féssim la nostra entrada en els smartphones sense haver passat prèviament per una altra plataforma, no ens representaria un gran problema la manca de certes aplicacions que, migrant d’un Android a un iPhone o viceversa, podem trobar fàcilment, i que en canvi passant a Windows no tenim.

Sortir a sopar a un Foster’s Hollywood o a comprar menjar a un Nostrum i haver de canviar de telèfon perquè no hi ha l’app corresponent va limitant, a poc a poc, les possibilitats de la plataforma.

Com que visc a Girona, utilitzo habitualment l’app GironaIn, disponible per a Android i iPhone, que no es troba per a Windows. Sí, puc fer servir el lloc web del servei, però no és tan eficient com disposar de l’app.

Un aspecte que també m’ha decebut és que cap dels mitjans de pagament per al mòbil que faig servir (CaixaBank Pay i, principalment, Vodafone Wallet) es troba disponible per a Windows, i això m’impedeix d’usar els diners que tinc a PayPal per pagar fora de les compres en línia, en establiments físics.

Google només té una aplicació oficial, la del seu cercador, mancant tota la resta dels serveis de la companyia. Sincerament, és un tema personal, però no me’n refio de les aplicacions de tercers que em permeten, per exemple, accedir als meus documents del Drive o comunicar-me per Hangouts, prefereixo no fer-les servir per sistema.

Accedir-hi via web, a través del navegador Edge, tampoc ha estat una solució: els documents de text no els he pogut editar, i els fulls de càlcul no eren gens fàcils d’editar, pel que la missió s’ha tornat impossible, en aquest cas. Tampoc he trobat la manera de connectar-hi el meu rellotge amb Android Wear.

Impossible editar un document de Google sense l'aplicació mòbil. No n'hi ha d'oficial. Clic per a ampliar

Impossible editar un document de Google sense l’aplicació mòbil. No n’hi ha d’oficial. Clic per a ampliar

Us reconec que aquests dies, quan he sortit de casa amb els dos terminals a la butxaca, he hagut de treure el meu Android més del que m’hauria pensat i també més del que hagués volgut. El fet de venir d’Android m’ha condicionat, d’això no en tinc cap dubte, i em provoca un biaix d’opinió en escriure aquestes ratlles; què hagués passat si jo hagués estat “verge” en smartphones i aquest hagués estat el meu primer dispositiu?

Crec que la resposta a aquesta pregunta és que m’hi hagués adaptat, sense cap mena de dubte. Partir de la base que quan al Foster’s Hollywood em van convidar a descarregar-me’n l’app, si no l’hagués trobat per a Windows, hagués fet que me’n despreocupés, això faria al seu torn que no la trobés a faltar ara.

Pot semblar molt evident, però trobo que és una reflexió necessària i que té un grau de profunditat més gran del que es pot veure de primer cop d’ull.

Pel que fa a l’ús del sistema pròpiament, deixant de banda consideracions sobre la disponibilitat de les aplicacions, el paradigma pot semblar a priori molt diferent del d’Android o iOS, però no costa gens acostumar-s’hi i diria que és més senzill fins i tot d’assumir i interioritzar que no pas els altres dos.

A la segona part d’aquest reportatge us explicaré l’experiència que he tingut al llarg d’aquest mes fent servir la funcionalitat Continuum per treballar amb aquest smartphone com si fos un ordinador.

Guillem Alsina
Etiquetes: