Un nou ordinador per 9 dòlars. Algú en dóna… menys?

Compartir

Una nova placa per a desenvolupadors bat el rècord de preu a la baixa. Algú ho podrà superar?

La Raspberry Pi va obrir la Caixa de Pandora de les plaques petites i barates per a desenvolupadors. Aquests ginys, veritables ordinadors tot-en-un pensats principalment per a la creació de solucions per a la IoT (la Internet de les Coses, per les seves sigles en anglès), disposen de microprocessador, memòria RAM, ports d’entrada i sortida i possibilitat de connectar-hi espai d’emmagatzematge.

El que no acostumen a tenir és una carcassa protectora, que s’ha d’afegir al preu de la placa, i perifèrics (teclat, ratolí, monitor, unitats de DVD o lector de targes…) però, qui més qui menys, ja en té d’això a casa seva.

La seva potència tampoc excel·leix; poden emprar un sistema operatiu amb aplicacions lleugeres, normalment una versió de GNU/Linux amb un entorn gràfic que consumeix pocs recursos i alternatives a les conegudes aplicacions LibreOffice o GIMP, que pesen massa per a què hi funcionin fluidament.

En canvi, per a solucions empotrades (embedded), sistemes que funcionen de manera autònoma (sense haver de requerir d’un entorn gràfic ni interactuar directament amb els usuaris), sistemes dedicats, o màquines que hagin d’oferir un servei a usuaris que no tinguin grans requeriments, són fantàstics, car ocupen poc espai, consumeixen poca energia, i no generen soroll.

Per uns 35 euros aproximadament, podem gaudir del darrer model de la Raspberry Pi, extres a banda, però és que l’èxit d’aquest dispositiu ha animat molts d’altres a sortir al mercat amb ofertes més barates que han anat baixant el llistó cap als 25 euros, els 20… i fins arribar als 9 dòlars de CHIP, una nova placa de la qual els seus creadors n’afirmen que ofereix més per menys.

CHIP es troba en fase de projecte a Kickstarter, podent ser adquirida pels 9 dòlars abans esmentats. El seu èxit ha estat tal que dels 50.000 dòlars que esperaven reunir els seus creadors, ja n’han aconseguit més de 900.000, i faltant-los encara 25 dies per arribar al final de la campanya, és probable que puguin arribar a sumar el milió de dòlars.

Equipat amb un microxip d’arquitectura ARM a 1 GHz (no se n’especifica model ni nombre de nuclis) amb 512 MB de memòria RAM DDR3 i 4 GB d’emmagatzematge intern, disposa de Wi-Fi i Bluetooth per connectar-se a Internet i a perifèrics com ara un teclat i un ratolí.

Com a sistema operatiu, disposa d’un GNU/Linux basat en Debian amb aplicacions populars com poden ser la suite ofimàtica LibreOffice o el navegador web Chromium (el germà “lliure” de Google Chrome), pel que podem emprar aquest giny per a tota mena de tasques habituals. Els seus creadors també posen especial cura en dotar el sistema d’eines de programació, ja que habitualment, el públic d’aquests dispositius són persones enteses en tecnologia que el que hi volen fer és desenvolupar-hi solucions.

Per uns quants diners més, podem adquirir una bateria per fer d’aquest un ordinador que no depengui tant de la corrent elèctrica, i una mena de carcassa amb pantalla i un petit teclat que el converteix en mòbil.

Per 9 dòlars, qui en dóna més? Creieu que algú pot ser capaç de presentar una placa per a desenvolupadors que costi 8 o 7 dòlars? Fins on arribaran els preus i què ens donaran per això?

Guillem Alsina
Etiquetes: