Un ordinador amb Linux per menys de 100 euros

Un MiniPC amb Android
Compartir

Podem convertir de manera fàcil i sense pre-requisits, un set-top box amb Android en tot un PC amb GNU/Linux funcional.

Necessitem realment un ordinador? El primer impuls si ens fan aquesta pregunta és respondre amb un si, però si examinem el nostre dia a dia, en molts casos acabarem concloent que el que fem amb un ordinador (gestionar el correu electrónic, navegar per Internet, veure pel·lícules, redactar documents…) ho podem fer igualment en un dispositiu com ara un smartphone o una tauleta tàctil.

Si ens comprem un ordinador és, bàsicament, per dos motius: el primer, podríem anomenar-lo “inèrcia social“; és el que té tothom i el primer que ens ve al cap si parlem de les tasques abans esmentades, ja gairebé no concebem el nostre dia a dia sense un ordinador, o una llar que manqui d’aquest dispositiu.

Però el segon és el que té més pes a l’hora de decidir-nos entre viure en un ambient en el qual només hi hagi gàdgets electrònics lleugers, o aquell en el que un ordinador és present: la comoditat d’una pantalla més gran i d’un sistema operatiu més potent amb programes més complets i que ens permeten multitud d’opcions.

Hi ha tasques que dificilment farem en una tauleta tàctil, més per una certa barrera mental que per impossibilitat real de fer-ho: retoc de vídeo, d’imatges, guardar la nostra col·lecció de fotografies,…

Però ara, i mercès a un petit truc fruït de la feina d’Ian Morrison, podem convertir un set-top box amb Android en un ordinador funcional amb GNU/Linux -concretament amb Ubuntu, això si, amb la versió 12.04- sense haver-lo de rootejar ni fer-hi qualsevol altra modificació que impliqui una sèrie de passes amb un cert risc per a la integritat del dispositiu.

És més, fins i tot podem reviure un dispositiu ‘brickejat‘ al qual li hem intentat fer alguna modificació com ara l’abans esmentada d’aconseguir accés root, de la qual no ens n’hem sortit i l’hem deixat aparentment inutilitzat.

No és, però, qualsevol set-top box el que podem convertir en un ordinador funcional, car Morrison ha posat a la xarxa un Linux específic per a cada dispositiu suportat, malgrat que la varietat és força àmplia i els dispositius prou populars com per a què tinguem moltes possibilitats de que funcioni amb la nostra caixa per convertir un televisor “tonto” en un d’intel·ligent.

Així, per exemple, disposem del Minix Neo X7 (una màquina força potent i versàtil que he tingut el plaer de provar i que s’ha convertit en el meu set-top box de capçalera), els dos models de Rikomagic MK802IV (el nou i el vell), o l’MK809III entre d’altres.

L’únic que ens cal fer per poder gaudir d’un Linux complet amb programes com LibreOffice o The GIMP, és gravar la imatge en una memòria SD o microSD (segons sigui la ranura del dispositiu que tinguem) de com a mínim 4 GB, i arrencar la màquina amb aquesta inserida.

En el moment en què vulguem tornar a Android, l’únic que hem de fer és reiniciar el set-top box sense la tarja dins seu.

Aquests aparells es poden connectar a qualsevol monitor amb entrada de vídeo HDMI, pel que els podem fer servir tant connectats a un televisor com a un monitor d’ordinador convencional, i així poden desenvolupar les tasques d’una caixa per a la televisió, o bé d’un ordinador de sobretaula.

Aquest fet ens dóna la possibilitat de tenir una màquina senzilleta però prou potent (per exemple, el Minix Neo X7 té un processador de quatre nuclis amb 2 GB. de RAM) amb un preu que oscila sobre els 100 euros, per tal d’assolir tasques per a les quals necessitem un ordinador esporàdicament.

Sens dubte, una bona solució per a aquells usuaris que necessiten un ordinador a vegades però que no els cal constantment la potència d’una màquina de sobretaula i es volen estalviar bona part del seu cost.

Guillem Alsina
Etiquetes: