Un robot que sap quan el vols abraçar

Compartir

Científics del MIT desenvolupen una intel·ligència artificial que és capaç de predir les interaccions humanes… basant-se en l’aprenentatge de les sèries de televisió.

Quan ens presenten una persona que no coneixíem prèviament, o bé retrobem un amic que fa temps que no veiem, intuïtivament sabem el que hem de fer: una abraçada, ena encaixada de mans, o fins i tot dos petons a les galtes.

Com ho sabem això? Probablement no ho sabríem explicar amb claredat si ho intentem, però la qüestió és que, sense pensar-hi, seguim determinades pistes derivades dels costums i de la conducta, pistes que “aprenem” a veure gràcies a l’experiència, i que no impedeixen que alguns pocs cops ens equivoquem.

Però, com ho fan els robots i els sistemes d’intel·ligència artificial per a distingir unes pistes que vénen de la intuïció humana i, sobretot, de l’experiència, potser el més difícil de reproduir quan parlem d’intel·ligència artificial?

Científics del MIT es van fer la mateixa pregunta, però a diferència de la resta dels mortals, ells que tenen possibilitat de respondre-la adequadament, ho han fet, i el resultat és una intel·ligència artificial que és capaç de predir quan algú vol fer una encaixada de mans o una abraçada.

I com s’ha aconseguit aquesta fita? Doncs d’una manera ben curiosa: entrenant el sistema amb vídeos de YouTube i amb sèries de televisió. Concretament, els científics responsables citen “The Office” i “Mestresses de casa desesperades” (“Desperate Housewives“) com a les escollides per entrenar el sistema.

A partir del visionat de diverses hores de filmacions, la intel·ligència artificial és capaç de predir quan es produirà una encaixada de mans, una abraçada o, fins i tot, el que els nord-americans anomenen un “high five” i que aquí hem adaptat com un “xoca-la!“.

La pregunta que ens pot venir al cap tot seguit és lògica: i això, de què coi serveix? Doncs en un futur proper en el qual els humans estem cridats a viure i interaccionar amb robots, aquests podran millorar el seu “enteniment” de les situacions que involucrin humans saludant-se o, fins i tot, podran simular interaccions humanes amb nosaltres.

Un pas més per aconseguir un robot que pugui passar per ésser humà…

A més de predir interaccions entre humans, aquesta intel·ligència artificial també és capaç de predir objectes que sortiran a escena en les sèries i els vídeos vistos, amb un marge de cinc segons.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: