Uselessd, l’alternativa lleugera a Systemd

Imatge de Kai Hendry a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

La “guerra dels init” (daemons de UNIX/Linux encarregats de l’arrencada del sistema) ha donat com a resultat un nou projecte menys “pesat” que Systemd.

Uselessd es presenta com el dimoni d’inici del sistema GNU/Linux basat en Systemd però que elimina d’aquest últim tot allò innecessari i que el fa “pesat”. El seu nom, un joc de paraules entre Useless (inútil, en anglès) i “que utilitza menys coses” (use less, utilitza menys, literalment també en anglès).

Dissenyat per a substituir el dimoni principal de GNU/Linux heretat del UNIX System V i BSD dels quals deriva el sistema del pingüí, Systemd s’ha vist des del principi embolcallat en la polèmica sobre el seu rendiment i bugs, amb crítiques fins i tot del mateix creador del nucli Linux, Linus Torvalds.

Tanmateix, aquest init daemon ha aconseguit anar seduint una rere l’altra les principals distribucions, fins arribar a principis d’aquest mateix any a la popular Ubuntu, després que Debian caigués a les seves xarxes.

El nou projecte uselessd es basa, a grans trets, en prendre Systemd i eliminar-ne tot allò considerat sobrer, com journald, libudev, udevd, i sistemes de fitxer poc habituals, segons podem llegir en la publicació especialitzada Phoronix.

Una altra diferència respecte a Systemd és que, mentre aquest darrer va néixer amb vocació de funcionar únicament i exclusiva en Linux, uselessd també té en ment altres plataformes, començant per FreeBSD, una variant de UNIX, semblant a GNU/Linux a nivell d’usuari però que a nivell de funcionament intern difereix de la plataforma del pingüí.

Uselessd dependrà del suport que obtingui de les distribucions, especialment d’alguna de les principals (Fedora, OpenSUSE, Debian, Ubuntu, Arch, Mint,…), per fer-se un nom i un forat en l’ecosistema de sistemes operatius descendents del UNIX.

Imatge que il·lustra aquest article de Kai Hendry a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: