Veu la llum la primera gran actualització de Windows 10

Compartir

Les principals millores les trobem en l’aplicació de Windows a les empreses i, concretament, en l’administració i la seguretat.

Si en el passat, les actualitzacions del sistema operatiu Windows de Microsoft havien estat realitzades mitjançant grans pegats de programari anomenats Service Pack, i que es publicaven cada certs mesos o anys, amb Windows 10 la filosofia canvia a un procés de millora continuada i actualitzacions cada pocs mesos, que inclouran les novetats en les quals els mateixos usuaris hagin col·laborat a millorar i provar.

Aquest canvi en la forma de treballar per actualitzar Windows 10 ha fet que Microsoft consideri el seu nou sistema operatiu un servei, i no pas un producte. I la primera d’aquestes grans actualitzacions per a Windows 10 fou anunciada ahir.

Aquesta actualització es troba disponible per a sistemes d’escriptori (desktop), categoria que inclou els ordinadors -tant portàtils com sobretaules- i les tauletes tàctils, així com tota la gamma de dispositius convertibles que hi ha entre mig dels dos formats.

Recordem que, malgrat que Windows 10 consisteix en una única plataforma de cara als usuaris i les aplicacions, que ara es poden executar tant en un smartphone com en un ordinador o un televisor, internament cada arquitectura de maquinari diferent i cada format de dispositiu (mida de pantalla i interfície d’usuari) ha de tenir la seva versió adaptada.

Entre les novetats que presenta hi trobem un increment del rendiment del sistema, que ofereix més velocitat en operacions com l’arrencada, en alguns casos augmentant un 30% la seva velocitat des que hom prem el botó d’engegada de l’ordinador fins que pot començar a treballar amb l’escriptori, si el comparem amb Windows 7 en el mateix dispositiu.

Cortana rep millores, però em temo que només per als usuaris angloparlants, i es desplega en més països també de parla anglesa, com el Canadà o l’India. El navegador Microsoft Edge també rep millores en el seu rendiment i la funcionalitat de previsualització de la pàgina que tenim carregada en una pestanya. S’inclouen millores menors en diverses aplicacions com ara el lector de correu electrònic, fotos, calendari, etc.

Windows 10 en l’àmbit empresarial també rep millores de cara a facilitar la seva integració en el parc d’ordinadors instal·lats a l’empresa, i abraçar les darreres tecnologies i tendències; Windows Update for Business permet controlar la instal·lació de les actualitzacions a través de tota la xarxa corporativa, mentre que Business Store for Business proporciona una eina no només per al descobriment d’aplicacions empresarials, si no també per a la creació de botigues de programari privades per a les empreses i organitzacions.

Mobile Device Management no només permet gestionar dispositius mòbils com el seu nom indica,si no PCs a més de tablets i smartphones, tot gestionant el BYOD (Bring You Own Device, els dispositius personals que els treballadors empren per a les tasques corporatives. També s’inclouen una sèrie de millores de seguretat.

La informació completa sobre totes les novetats d’aquesta primera actualització important per a Windows 10 es poden llegir a la corresponent entrada del blog de Microsoft.

Coincidint amb el desplegament d’aquesta actualització, la companyia de Redmond també comença a fer disponible Windows 10 per a les videoconsoles Xbox One, i per a determinats models de smartphone equipats amb Windows Phone, de manera sel·lectiva.

 

Guillem Alsina
Etiquetes: