Vivo deixa l’smartphone sense botons físics, port i altaveu

Compartir

Una carcassa totalment segellada, sense obertures ni botons (tret de les càmeres posteriors), és la interessant proposta que ens porta la fabricant xinesa de telefonia mòbil Vivo.

Cadascun dels nostres smartphones “interromp” la continuïtat de la carcassa amb diversos elements: els botons d’engegada/apagada i de pujar/baixar el volum del so, el port microUSB o USB-C per a la connexió i recàrrega del dispositiu, els altaveus, i la safata per a la targeta SIM i la microSD.

Alguns terminals també inclouen a aquesta disposició un sensor de lectura de les empremtes digitals, dues safates diferenciades per a la SIM i la microSD, i potser un botó físic per activar la càmera.

La proposta de Vivo és fàcil d’imaginar, però sembla difícil d’assolir: eliminar tots aquests elements que he explicat i que “trenquen” la carcassa, aconseguint amb això un dispositiu que gaudeix d’una carcassa continuada, la qual només s’ha d’ajuntar amb la pantalla, que ara ocupa pràcticament tota la frontal de l’aparell, deixant molt poc espai per als marcs, que són amb prou feines perceptibles.

I, abans de continuar, deixeu-me dir que l’APEX 2019 (que és el nom del terminal del qual estic parlant) és, almenys de moment, un prototipus, pel que no té data de sortida al mercat.

Substituint els elements que sobresurten per noves tecnologies

Qualsevol smartphone, inclòs l’APEX 2019, continua necessitant seguir essent engegat, continua necessitant ser carregat, i continua necessitant emetre so per un altaveu. Per tant, ens preguntem: què passa amb els elements que ens permeten realitzar aquestes tasques?

Doncs que no han estat eliminats de l’aparell, si no substituïts per altres tecnologies que no requereixen els mateixos elements físics.

Per exemple, el botó d’engegada i el sensor d’empremtes digitals poden ser substituïts per una tecnologia ja existent, que és la que ens permet encastar el lector d’empremtes sota la pantalla, i que ja llueixen terminals com el Huawei Mate 20 Pro.

En el cas del botó d’engegada, aquest s’ha ubicat en el marc del telèfon, com una àrea sensible a la pressió, i amb la “intel·ligència” necessària per a discriminar si estem agafant el terminal per traslladar-lo, per exemple, o només estem tocant el seu marge per algun altre motiu, i el fet d’apretar-lo per a engegar-lo.

El control del volum del so es pot aconseguir emprant exclusivament el programari, però uns altres elements semblen menys evidents: els altaveus i el port de càrrega.

Per a substituir uns altaveus en forma d’obertura, Vivo recorre exclusivament a fer vibrar la carcassa posterior, amb la qual cosa transforma tot el cos del terminal en un altaveu. És el que la marca xinesa ha anomenat Body SoundCasting. Però, i la veu de les trucades? a partir de la pantalla, que també vibra (ScreenCasting).

La tecnologia ScreenCasting, segons ens explica Vivo

Per al port de connexió i càrrega opta per la tecnologia magnètica, amb una àrea a la part posterior de la carcassa (a la qual anomena MagPort) a la qual connectar-hi magnèticament un cable. Aquest porta tant l’alimentació a la bateria, com les dades.

La majoria de mòbils de gamma alta ja incorporen la possibilitat de càrrega sense fils per inducció magnètica, pel que la tecnologia no és nova, però Vivo li ha donat un gir inesperat.

No s’especifica què passa amb la targeta SIM, però cal pensar que l’ús de les darreres tecnologies s’estén també a l’eSIM, que no requereix targeta física. I pel que fa a la microSD, senzillament en prescindeix, cosa que no és l’únic terminal que ho fa.

Com he dit abans, gairebé tota la part frontal és pantalla, però és necessari un petit marge per allotjar l’objectiu de la càmera frontal (quelcom que Vivo no ha explicitat), i la carcassa es veu trencada només a la part del darrere pel doble objectiu de la càmera principal, els únics “inconvenients” que la marca xinesa no ha sabut eliminar de la superfície del mòbil.

Probablement, podrem veure l’APEX 2019 al proper Mobile World Congress.

Guillem Alsina
Etiquetes: