Vols desaparèixer de Google? Demana-li

Compartir

A tots els addictes a les noves tecnologies ens ha passat. Arriba un moment en què ja has revisat el teu mur de Facebook 3 vegades (i el de les teves amistats), a Twitter ningú vol discutir amb tu, a Instagram fa estona que ningú penja cap fotografia del seu gat i ja has llegit tots els diaris que coneixes, fins i tot els que et treuen de polleguera. I ara què? Tens internet a les teves mans, milions de pàgines web a la teva disposició i tot i així no saps que fer. La teva ment treballa per trobar una solució a l’avorriment, qualsevol que no impliqui tancar la pantalla i fer una altra activitat. I aleshores s’encén la bombeta, has trobat 5 minuts més de plaer —cercaré el meu nom a Google—.

Normalment només hi trobaràs enllaços a les teves xarxes socials, comentaris a blocs o portals de notícies i alguna pàgina web d’un alter ego arquitecte o dissenyador que desconeixies i que et sents obligat a entrar per assegurar-te que no duus una doble vida sense saber-ho.

Però no sempre és així, que passa si hi trobes alguna cosa que t’avergonyeix? I si fa anys vas penjar algun contingut a la xarxa amb el que ja no t’hi sents identificat? I si hi trobes una fotografia teva en una festa que es va allargar massa? I si la teva exparella, en un atac de ràbia, s’ha dedicat a explicar-li al món les teves intimitats més sinistres?

Fins ara no hi podies fer res, només pregar perquè cap conegut estigui encara més avorrit que tu i no només cerqui el seu nom, sinó també el teu.

Fins ara, ja que Google ha habilitat un formulari des del qual podràs demanar-los-hi que esborrin els enllaços que vulguis, sempre i quan hi surtis tu. Això és fruit d’una sentència de la justícia europea que obliga al popular cercador a donar l’opció als ciutadans de la Unió Europea a fer ús de què s’ha anomenat dret a l’oblit.

Un cop enviat el formulari, la teva petició quedarà a l’espera que sigui revisada i aprovada o denegada segons el criteri de Google que serà l’encarregat de discernir entre el que és el dret a l’oblit i la censura, ja que l’empresa californiana ja ha avisat que no retirarà enllaços en què prevalgui el dret a la informació al de la intimitat.

El que resulta curiós és que, segons ha dit el cercador a alguns mitjans, els enllaços que es retirin, només deixaran de veure’s en la versió del portal del país d’origen de la persona que hagi fet la denúncia. És a dir, si un ciutadà francès aconsegueix retirar un enllaç, aquest desapareixerà de google.fr, però no de google.com o google.es, per exemple. I és més, només desapareixerà per a cerques fetes des de la Unió Europea, per tant, un usuari nord americà, seguirà veient l’enllaç “eliminat” encara que faci la cerca a google.fr.
Esperem que aspectes tan importants com aquests últims es corregeixin amb el temps i que se sàpiga jutjar amb encert el que és dret a la intimitat i el que és censura.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: