WebOS ressorgeix gràcies a Linux

WebOS funcionant en una ja antiquada Palm Pre 3 d'HP. Imatge de Ken Hawkins a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Un projecte independent uneix el look&feel de l’extint sistema operatiu de Palm amb el nucli del pingüí.

WebOS torna a la vida, ni que sigui parcialment (si més no, la interfície d’usuari) alçant-se de les cendres d’Open WebOS sobre un nucli Linux per conformar una nova plataforma, LuneOS.

Aquest projecte porta ja uns mesos donant voltes, i va presentar la seva segona alpha tot just a principis d’aquest estiu, al mes de juny.

Veiem que destaca especialment en el seu aspecte visual, sens dubte el punt més fort de WebOS, la facilitat de funcionament i espectacularitat visual eren el que més saltava a la vista.

El codi font és obert, de manera que qualsevol se’l podrà descarregar, examinar, compilar, modificar i, en definitiva, contribuir d’alguna manera al projecte. Pel que fa al seu funcionament, per ara és compatible amb el Nexus 4 i l’HP TouchPad, mentre que el Nexus 7 i el Galaxy Nexus seran suportats per la primera versió estable però no seran mantinguts en el futur.

Aquest serà, probablement, el seu punt més feble, el suport de maquinari, molt restringit als terminals que disposin a l’equip de desenvolupament.

A la nota oficial de llançament de la primera versió hi podem trobar detalls del que funciona, el que s’està implementant i els plans de futur per a aquesta plataforma.

El seu lloc en el mercat

Queda espai per a aquesta iniciativa entre els fabricants? Fins ara, la dinàmica del mercat ha demostrat que no.

Android pràcticament monopolitza el panorama amb l’excepció d’Apple i el seu iPhone, imposat per qualitat i per haver estat el primer en presentar el concepte modern de smartphone, però plataformes com Windows Phone i BlackBerry OS ja tenen prou problemes en subsistir amb companyies fortes que els donen suport.

Altres iniciatives semblants a LuneOS com són Tizen o Sailfish (Jolla) ja tenen prou problemes amb subsistir i, en el cas de la primera, possiblement es vegi avortada abans d’arribar al públic de consum massiu en un smartphone.

Al meu parer, LuneOS no passarà de ser una plataforma “d’esbarjo” més, mantinguda per uns quants “frikis” de la tecnologia (apel·latiu que els dedico amb tot l’afecte, d’un friki a altres frikis), que funcionarà en una col·lecció restringida de terminals i que, sentint-ho molt, té molt poques possibilitats de ser adoptada per algun fabricant.

Una veritable llàstima, doncs WebOS sempre em va semblar una plataforma visualment atractiva i molt funcional, idònia per a usuaris novells però també per a usuaris hardcore.

Via

Imatge de portada d’aquest article de Ken Hawkins a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: