WhatsApp podria estar treballant en la seva integració amb Facebook

Aquest era el quadre de diàleg que presentava la pàgina alpha de WhatsApp
Compartir

Es desconeixen encara els objectius (respondre als missatges des de la xarxa social?) Però hem pogut veure la primera prova del que suposadament seria la integració del sistema de missatgeria instantània en smartphones amb la xarxa social.

Si una app que diu ser WhatsApp us demana permís a Facebook per accedir al vostre perfil, de moment no us en refieu. I dic de moment perquè, en el futur, això podria canviar.

Mentre el febrer de l’any passat Mark Zuckerberg i Jan Koum celebraven amb magnificència a Barcelona l’adquisició de WhatsApp per part de Facebook, la resta dels mortals interessats en el sector de la tecnologia especulàvem amb el que li passaria a continuació a l’aplicació de missatgeria instantània, i si aquesta seria integrada a Facebook.

En el marc del Mobile World Congress del 2014, on es va “presentar en societat” l’operació, Zuckerberg i Koum van afirmar que WhatsApp continuaria sent WhatsApp. Molts van respirar (vam respirar) tranquils. I, malgrat tot, sempre ens ha quedat el “cuquet” de saber com hauria estat el poder disposar d’una certa integració, i de si aquesta no es duria a terme més endavant, quan els usuaris de WhatsApp no ​​estiguessin tan “espantats” per la possibilitat.

Potser la resposta a aquestes dues preguntes no trigui molt en arribar; si hom visita l’adreça web alpha.whatsapp.com, es trobarà amb una pàgina en blanc en la qual, i a la cantonada superior esquerra, hi ha un text amb un enllaç que permet realitzar login a través de Facebook.

entrada_whatsapp_facebook

Si premem en aquest enllaç, ara només ens deixa entrar a la popular xarxa social, res més, però fa just un parell de dies ens sortia una altra finestra, la típica d’una app de Facebook que demana permís per accedir a les dades del nostre perfil advertint-nos que no hi publicarà res:

finestra_que_presentava_whatsapp

Si acceptàvem, tampoc feia molt més que conduir-nos novament al nostre perfil. Aquest quadre de diàleg ja no surt a la pàgina.

Si en qualsevol cercador en línia introduïm les paraules “alpha WhatsApp”, ens trobem amb tota mena d’especulacions que apunten a la vinculació entre la xarxa social i l’aplicació de missatgeria instantània. Però com es duria a terme aquesta?

El nostre identificador públic a WhatsApp és el nostre número de telèfon, malgrat que podem instal·lar l’app en un terminal determinat i després canviar a una altra SIM amb un número diferent d’una altra operadora o, fins i tot, d’un altre país, i seguir un procés proporcionat per la mateixa app per a migrar la informació de contacte. En tot aquest procés no hi ha cap vinculació amb qualsevol altra forma de nom d’usuari com, per exemple, el de Facebook.

Així doncs, si WhatsApp es vol vincular d’alguna manera amb Facebook, a priori té dues opcions: la primera consisteix en canviar progressivament i harmoniosa el seu identificador d’usuari, mentre que la segona és buscar que coexisteixin ambdós identificadors o lligar el número de telèfon al compte de Facebook.

L’opció de vincular-se a Facebook també podria ser opcional per aportar algun tipus de valor afegit a l’usuari. Pensem en aquells usuaris de WhatsApp que no ho siguin de Facebook. Si s’han d’obrir un compte a la xarxa social per treballar amb la missatgeria instantània, potser seran reticents, una reacció que es podria repetir per dubtes sobre la privacitat (tot i que, a aquestes hores, a Facebook ja han d’haver accedit a les dades dels usuaris de WhatsApp com un milió de vegades…) i, si bé no provocar una massiva pèrdua d’usuaris, si frenar un possible creixement posterior, ja que tampoc veig que la unió amb Facebook pugui aportar a WhatsApp usuaris de la xarxa social que encara no ho són de la plataforma de missatgeria instantània.

Si, en comptes d’això, la unió entre ambdós fos optativa i aportés valor afegit d’algun tipus als qui optin per dur-la a terme, l’operació seria considerada menys intrusiva pel públic en general.

Potser aquest valor afegit sigui, senzillament, el poder accedir a la interfície web des de Facebook validant-nos amb el nostre usuari de la xarxa social. D’aquesta manera, no hauríem d’anar vinculant el nostre compte de WhatsApp amb cada ordinador en concret que emprem.

Personalment, aposto per aquesta darrera. I vosaltres?

Guillem Alsina
Etiquetes: