Windows 10 permet tornar enrere en l’actualització

Compartir

En cas de problemes o manca de satisfacció amb el nou sistema, tenim tot un mes per tornar a la versió anterior.

Tot i que, com a usuaris finals que fem servir un programari força estàndard, ens pugui fer il·lusió la migració a Windows 10 (i més quan aquesta és gratuita!), aquest no és un pas ni tan fàcil ni tan automàtic en ordinadors que estan ubicats a les empreses i/o que executen un programari més específic, com ara aplicacions fetes a mida.

Això és així perquè, per una banda, els ordinadors que estan funcionant en empreses poden estar connectats a xarxes i emprar serveis que tinguin alguna incompatibilitat amb la nova versió del sistema, especialment si han de treballar amb altres ordinadors que executen una versió antiga de la mateixa plataforma Windows (com ara l’XP) o altres sistemes operatius (GNU/Linux o Mac OS X, per exemple), donant lloc a malfuncionaments o funcionaments irregulars.

El programari fet a mida difícilment s’haurà testejat per part del fabricant amb prou rapidesa com per a certificar el seu total i correcte funcionament amb la nova versió del Windows, pel què també pot donar problemes de funcionament.

Tot això fa que en les grans empreses, abans d’actualitzar d’una versió anterior del Windows a una de nova, es facin proves exhaustives i es trigui encara uns mesos a dur-la a terme després de la sortida al mercat de la nova versió.

Però, tot i les proves, sempre pot ser que alguna cosa surti malament i deixi de funcionar, de la mateixa manera que a casa nostra també ens podem trobar amb la desagradable sorpresa que algun component del maquinari és incompatible amb el nou Windows o no funciona correctament, com podria ser la impressora si és un model prou antic.

Per a aquests casos, i donada la facilitat amb què Microsoft ha posat a l’abast dels seus usuaris el nou sistema com a actualització de les versions 7 i 8.x de la seva plataforma, la companyia de Redmond també ha pensat en un mecanisme per tirar endarrera l’actualització, tornant a la versió del sistema operatiu que teníem instalada fins al moment de dur a terme l’actualització, i permetent així que les coses “tornin a funcionar” fins que haguem portat l’ordinador al nostre tècnic habitual o haguem reunit prou informació com per a haver localitzat el problema i resoldre’l quan se’ns presenti.

Aquesta opció la trobarem al tauler de control del nou Windows 10, dins el grup “Actualització i seguretat” i, un cop en aquest, a l’apartat “Recuperació“.

Clic per a ampliar

Clic per a ampliar

Com veiem a la imatge adjunta, l’opció del mig de les tres que se’ns desplegaran, és la que ens permet tornar a la versió del Windows instal·lada amb anterioritat, en aquest cas Windows 7.

El més bo del cas és que podrem tirar enrere l’actualització i tornar-la a realitzar tantes vegades com vulguem, sense limitació, almenys segons les proves que he dut a terme. Això ens permet provar tantes possibles solucions a un problema com calguin fins a resoldre’l i poder donar l’actualització per bona.

Però, tot i això, recomano no abusar d’aquest recurs, ja que el procés d’actualització d’una versió a l’altra del sistema -i malgrat haver estat simplificat- no és trivial, i fóra fàcil trobar-nos amb què hem espatllat una cosa quan n’intentàvem arreglar una altra de tantes voltes endavant i endarrere com hi hem fet.

Recordem també que tots els usuaris tenen fins al juliol de l’any vinent per dur a terme l’actualització gratuïta del seu sistema, termini després del qual aquesta serà de pagament.

Guillem Alsina
Etiquetes: