Windows 10: però… de debò és gratuït?

Compartir

Microsoft es despenja amb un Windows gratuït (això si, per temps limitat) per primer cop en la seva història, seguint les passes d’una Apple que també ha donat les darreres versions del seu Mac OS X gratuïtes als posseïdors dels seus ordinadors.

És clar que la companyia de la poma mossegada juga amb avantatge, perquè el Mac OS X es distribueix en exclusiva amb els ordinadors de la mateixa marca nord-americana, cosa que no passa amb el Windows de Microsoft (si deixem de banda el cas rar de la línia de maquinari Surface).

La companyia de Redmond ens insta a espavilar-nos, ja que “només” tenim un any per aprofitar l’actualització gratuïta a Windows 10, és a dir, que no la podrem dur a terme més enllà del 29 de juliol del 2016. Sens dubte, un bon “truc” per facilitar la implantació de la nova versió del sistema, vistes les dificultats que ha tingut cada nova versió de Windows des de la Vista per fer-se un lloc al mercat.

Però, què hem de fer per poder gaudir de la nostra actualització gratuïta a Windows 10? En primer lloc, el nostre dispositiu ha de complir amb els requeriments mínims per a poder executar el sistema operatiu.

Aquests requeriments mínims són disposar d’un processador funcionant a 1 GHz o un SoC (System on a Chip, un microprocessador dels que habitualment empren les tauletes tàctils i que incorpora diverses funcions en una sola peça, com ara la de tarja gràfica entre d’altres, amb 1 GB de memòria RAM en cas de sistemes de 32 bits i 2 GB en cas de ser de 64 bits.

La tarja gràfica ha de ser compatible amb DirectX 9 i disposar d’un controlador (driver) WDDM 1.0 i resolució mínima de 1024×600 píxels, el que dóna cabuda a la gran majoria dels equips que corren actualment, incloent-hi un bon nombre de netbooks, els quals serà possible reciclar ara.

Tot i que aquests requeriments són només una directriu, hi ha més factors en joc, i és possible que complint tot l’anterior, el nostre ordinador tampoc pugui instal·lar i executar Windows 10.

En aquells ordinadors susceptibles de poder fer la migració sense problemes, a la banda dreta de la barra de tasques en el seu escriptori hi haurà d’aparèixer una icona amb el logotip del Windows, anomenada “Get Windows 10”, que ens permetrà fer la reserva de la nostra llicència de Windows 10.

Tots aquells posseïdors d’un ordinador amb Windows 7, 8 i 8.1 que compleixin les característiques, són susceptibles de poder-se actualitzar gratuïtament a la nova versió.

Si al llarg dels propers dies no veiem la icona, haurem de procedir a forçar l’actualització del sistema, anant al “Tauler de control”, secció “Sistema i seguretat” i, finalment, opció “Windows Update”. I, aquí, hi hauríem de veure l’opció per reservar la nostra còpia del Windows 10.

I si no rebem la notificació ni la veiem per enlloc en setmanes o, fins i tot, mesos, no ens preocupem; la mateixa Microsoft ja ha dit que la possibilitat d’actualització es notificarà paulatinament als seus usuaris, per tal de no colapsar els servidors de la companyia.

Guillem Alsina
Etiquetes: