Windows 10, tot el que necessites saber

Compartir

El 21 de gener de 2015 ha estat un gran dia per Microsoft, ja que ha tingut lloc la presentació oficial de Windows 10, el nou sistema operatiu de la companyia. El passat mes de setembre es va donar a conèixer, amb un èxit total de descàrregues i feedback, tal com han explicat.

Actualització gratuïta

Precisament la conferencia ha servit per tenir resposta a moltes de les preguntes que ens hem estat fent durant aquests mesos. Una de les principals novetats és el preu de mercat de Windows 10, que serà completament gratuït per a aquells usuaris que tinguin una llicència activa de Windows 7, Windows 8 i Windows Phone 8.1. Això si, sempre i quan es faci durant el primer any d’ençà que estigui disponible, que sembla que ho estarà en pocs dies. Sens dubte, es tracta d’un canvi de tendència en la política de vendes de la companyia, però segurament una estratègia que solucioni el problema de les actualitzacions. Avui en dia Windows 7 té una quota de mercat de més del 50% i Windows XP segueix tenint més usuaris que Windows 8.

Multiplataforma

Tot i que aquesta paraula ja s’utilitzava en edicions anteriors de Microsoft, sembla que aquest cop Windows 10 suposa una revolució en la integració de dispositius. Ara només tindrem un únic sistema que s’adapta a la mida de la pantalla, i no al revés com passava fins ara. És per això que Windows Phone “desapareix” en favor d’un únic sistema. Això no es queda en paraules i el primer espai on es notarà és a la pantalla d’inici, amb més personalització però sobretot completa sincronització. Tot i que ja existia en altres sistemes com Google o Apple, Microsoft ha fet esforços per integrar les notificacions, que quedaran com a vistes i guardades una vegada les hàgim vist en algun dels dispositius (en cas de tenir ordinador, tablet o smartphone).

Cortana

Un rumor confirmat, però que tothom donava per fet, és la incorporació de l’assistent personal de Microsoft a Windows 10. Anomenat Cortana, l’han presentat com un programa que aprèn coses de tu a mesura que utilitzem l’ecosistema de serveis i que ens facilitarà la vida digital. Per millorar-ho, han ensenyat una opció anomenada “llibreta” per afegir informació personal perquè ho tingui en compte, per exemple, a l’hora de recomanar-nos coses, buscar restaurants, llista de contactes, etcètera.

Cortana sembla ser molt millor i sobretot més útil que la versió per a mòbils, donades les possibilitats que ens ofereix un escriptori. Sembla tenir una estratègia semblant a Google Now o Siri d’Apple, però com sempre amb la personalització i les diferències de Microsoft. El protagonisme que té a la pàgina principal de Windows 10 i tot el que ens han explicat a la conferència sembla demostrar que es tracta d’un projecte molt potent.

Menú d’Inici

La polèmica porta activa des de la presentació de Windows 8, quan Microsoft va decidir eliminar el famós botó d’inici a favor de l’estètica “Metro”. Aquest cop han presentat un híbrid que pot satisfer a tothom, amb un Inici clàssic amb l’afegit de caixes, que es pot expandir a pantalla completa en cas d’agradar-nos molt o buscar més aplicacions. B749hZzCUAErW2y

Microsoft vol guanyar-se els gamers

El món dels videojocs està en auge, i les grans companyies ho volen aprofitar. Com ja ha fet Apple o Google, Microsoft vol seguir potenciant la seva plataforma Xbox One. Ara s’ha convertit primer de tot en un centre principal, on consulta tota l’activitat, jocs i progressos, però també una xarxa social de l’univers Microsoft, amb un feed de l’activitat de les amistats, un xat o pantalles en streaming. Però més enllà d’això, la novetat destaca en la possibilitat de jugar a qualsevol joc de l’Xbox des de qualsevol dispositiu Windows que estigui connectat a la mateixa xarxa. Això serà possible gràcies a la nova funcionalitat de streaming.

Spartan, el nou navegador

Era un secret a veus, fins i tot a ycom n’havíem parlat, i avui ha estat confirmat el nou navegador, que no substituirà Internet Explorer, sinó que tindrà altres funcions. No les sabem totes, i de fet, el programa no estarà disponible fins d’aquí 4 o 5 mesos com a mínim. El que hem pogut veure són previews i alguna opció interessant. Per exemple, la possibilitat de prendre notes de manera nativa i col·laborativa des del navegador, un mode “lectura” que adapta les webs com si fos un llibre i la integració amb Cortana.

Quan estarà disponible?

Durant la conferència han insistit molt que les imatges que hem pogut anar veient són només versions de prova, i que les definitives trigaran unes setmanes en arribar. Encara segueixen treballant en el nou sistema operatiu i no tenim data de la primera versió oficial. Això sí, la setmana vinent tindrem accés a la nova build de Windows 10 (escriptori), disponible en 25 idiomes. La primera preview per a mòbils estarà disponible durant la primera setmana de febrer.

Si voleu saber-ne més, podeu llegir l’article amb la retransmissió que hem fet en directe.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: