Windows 9: renovar-se o morir

Steve Ballmer el dia de la presentació del Windows 8
Compartir

El nou sistema operatiu de Microsoft, Windows 9 o Windows Blue, serà operatiu el tercer trimestre del proper any presentant una renovació total, tal i com vàrem parlar fa un temps. El gegant i el gran dominador dels sistemes operatius per a ordinadors pot trencar la seva filosofia de fer pagar per comprar el seu programari, una novetat sense precedents a la companyia de Bill Gates, és a dir, podríem gaudir de la novetat més recent sense cap cost. Però quins beneficis hi ha amb aquesta operació? Quina estratègia de màrqueting hi ha darrera? Abans d’explicar aquests rumors anem a veure quines novetats inclourà.

Un fet distintiu de Windows és el botó de menú Inici, la famosa finestra amb quatre vidres que ha anat evolucionant a cada versió, però que a l’última, Windows 8, va desaparèixer. Les primeres imatges que veiem és el retorn d’aquest fet distintiu tot i que amb un disseny molt més minimalista. Conseqüentment també desapareixerà el panell dret que hi havia al seu predecessor.

Windows 9 Preview

Windows 8 va trencar els cànons amb una taula amb les aplicacions i programes com una tauleta, a priori, amb la nova versió també desapareixerà tot i què és mantindrà la Botiga i les aplicacions estil tauleta. Tots coneixem Google Now o Siri però ara sentirem a parlar de Cortana. Cortana és un assistent personal creat per Microsoft el qual ens ajudarà amb comandes de veu o escrites per resoldre els nostres dubtes o saber què volem cercar o gaudir.

Windows 9 continuarà amb l’estil de ser un sistema operatiu poc pesant i molt ràpid d’engegada. A part, corregirà un error molt important: l’alt ús de batería. I “dues novetats” que ja hem vist a Windows 8.1 amb els telèfons mòbils: un sistema de notificacions amb la pantalla blocada i la connectivitat sempre amb el núvol mitjançant OneDrive, Bing i Office 365.

Després de presentar Windows 9 per a tots els ordinadors, també serà una actualització per als dispositius mòbils. I per últim, anem al fet més destacat que s’ha fet sobre totes les filtracions de Windows 9: ser gratuït o anar amb un sistema d’invitacions. Segons revelen diferents portals aquesta nova versió podria ser descarregada de la pàgina web de Microsoft gratuïtament, ara bé, totes les característiques gratuïtes o amb un sistema d’invitacions? En principi, consistiria en tenir el sistema operatiu bàsic gratuït i a mesura que volguéssim afegir noves característiques i funcions hauríem de pagar un preu per elles a l’estil Ubuntu.

Què vol aconseguir Satya Nadella amb aquest moviment? I què guanyarà amb aquesta estratègia Microsoft?

  • L’eliminació total de Windows XP, que tot i que no té suport oficial continua essent un dels sistemes operatius més usats.
  • La supressió a mitjà-llarg termini dels sistemes operatius Windows Vista i Windows 7.
  • Unificació de tots els sistemes a Windows 9 tant de mòbils, tauletes com ordinadors de sobretaula i portàtils i així els usuaris adaptar-se a utilitzar un únic sistema operatiu per a tots els seus dispositius.
  • Fer front a Chromebooks i Macs, els primers per ésser un sistema operatiu gratuït i de Google, i el segon per la seva gran atracció del públic.
  • Una gran campanya de màrqueting i de posicionament on guanyaria molts adeptes i fans després de l’erosió provocada per Android.

A favor

Arnau Pallarès: Si el CEO de Microsoft realitza aquesta nova estratègia i canvi de rumb que té pensat crec que serà una de les millors coses que ha fet la companyia americana en molt de temps després d’unes quantes petites errades/diferències que ha tingut amb els seus clients com Windows Vista entre d’altres.

Estem en un temps que tothom busca la paraula “free” (gratuït) sense obviar la qualitat i Windows ho pot fer i més amb l’experiència que té amb els sistemes operatius. Això la faria posicionar en un estatus nou aprofitant amb una estratègia de màrqueting correcta podria fer “desaparèixer” els seus principals competidors.

Esperem que els rumors siguin certs i Microsoft catapulti aquest esperat llançament i sigui el seu major èxit sobrepassant, inclús, el Windows XP que crec que és possible.

Ens caldrà esperar a veure finalment que decideix la companyia i avançar-se als seus competidors per no haver de rectificar posteriorment. Tot i això la seva presentació i distribució ha de ser correcta “sense errades” ni actualitzacions immediates per correcció de defectes.

En contra

Guillem Alsina: Ara per ara, la companyia de Redmond té un domini inqüestionable en la informàtica de sobretaula, on ningú li fa ombra. A diferència de l’espai mòbil, Apple manté una respectable quota de mercat que difícilment supera el 10 segons els mercats, Linux no ha arrelat mai al mercat dels escriptoris (ni ho farà) i Chrome OS és, ara per ara, el prometedor outsider, “la gran esperança blanca”, com deia aquell film, per derrotar a Windows.

Microsoft no necessita, per tant, dinamitar la seva filosofia que el programari ha de ser pagat. Podria fer-ho? Si, coses més rares s’han vist, i ja sabem des de fa uns anys que quan es senten rumors, és que alguna cosa hi ha, però al meu parer això no deixa de ser un globus sonda per calibrar com reaccionaria el mercat donat el cas.

Ara no, però… i en el futur? Depenent de l’evolució de la quota de mercat de Chrome OS i del terreny que les tauletes tàctils amb Android se’ls mengin als PC’s més econòmics, Microsoft podria arribar a oferir Windows de manera gratuïta.

Ara, això dubto que passi abans de Windows 10 o 11…

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: