Windows RT arriba a la seva fi

Fotografia de Kārlis Dambrāns a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Tot i que la desaparició del Windows per a plataforma ARM era quelcom que es podia esperar, mancava el cop de gràcia final: que Microsoft ho consumés.

I encara que no hi ha hagut comunicat en aquest sentit, el que ha fet la multinacional de Redmond és anunciar que deixa de fabricar el tablet Nokia Lumia 2520, que era l’últim del mercat en executar Windows RT després de l’abandonament també de la Surface 2 amb xip ARM.

Malgrat tot, i per a les companyies fabricants interessades en utilitzar Windows en tauletes sota xips ARM, Windows 10 ocuparà l’espai deixat per Windows RT, ja que el sistema operatiu serà compatible també amb dispositius basats en l’arquitectura ARM, ja que s’ha d’executar en smartphones que, en la seva gran majoria, funcionen amb aquest tipus de processador.

Les claus del fracàs

Al meu parer, el principal handicap que ha patit Windows RT és el de la seva manca de compatibilitat amb les aplicacions de Windows per a la plataforma x86.

Mentre que en un tablet Windows amb xip Intel o AMD ens era possible descarregar d’Internet i instal·lar un LibreOffice o un Google Chrome si són aplicacions que emprem habitualment, Windows RT no permetia aquest grau de compatibilitat. Això feia que, en assabentar-se’n una mica de les seves possibilitats (o, més aviat, de la manca d’aquestes) els usuaris no volguessin embarcar-se en el que era una aventura incerta i que els privava de la gran majoria del programari descarregat d’Internet.

La manca d’usuaris va fer que Windows RT entrés en un bucle: si no n’hi havia, els desenvolupadors tampoc creaven aplicacions o n’adaptaven les existents només per a uns pocs, el que al seu torn feia la plataforma menys interessant per als usuaris finals.

La “crisi dels tablets”, superats (amb excepció dels iPad i una part del mercat de les tauletes tàctils amb Android) pels models híbrids d’ordinador convertible en tauleta, ha estat un altre factor molt a tenir en compte per a la fi de Windows RT.

Tot i això, i si abans he dit que Windows 10 ocupa el lloc vacant deixat per Windows RT, aquest sistema en tablets ARM seguirà tenint el mateix problema principal: les aplicacions compilades per a la plataforma x86 no podran ser instal·lades i executades en les tauletes ARM, pel que és previsible que fins que no es popularitzin realment les apps universals, i pràcticament tot el programari no estigui disponible en aquest format, no hi haurà una oportunitat en el mercat per a Windows en tauletes ARM.

I, a partir d’ara, què passa amb els consumidors que van comprar un tablet basat en Windows RT? És d’esperar que el suport continuï d’alguna manera, però no creiem que el desenvolupament d’aplicacions segueixi en marxa, i Microsoft no ha anunciat res al respecte de poder harmonitzar l’execució d’aplicacions universals en aquesta plataforma per a proporcionar més vida útil a aquests dispositius, ni crec que li interessi especialment.

Així que molt em temo que els posseïdors de tablets Windows RT s’han quedat sols…

Imatge de portada de Kārlis Dambrāns a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: