Windows: un sol sistema per dominar-los a tots (els aparells)

Satya Nadella en un acte de Microsoft
Compartir

Satya Nadella declara que la propera versió de Windows ja serà un sistema operatiu universal per a tots els dispositius.

Microsoft s’estaria plantejant fer un pas definitiu cap a la plataforma única, és a dir, aquell sistema operatiu amb suport per a diverses arquitectures de maquinari i format de dispositiu, però que ofereix una única interfície per al desenvolupador.

A aquest vell somni del món de la informàtica ens hi hem acostat des de l’òptica de la programació (Java, programar un sol cop i executar en qualsevol lloc) i, des de fa un temps, des dels sistemes operatius.

Canonical aspira a la mateixa fita amb Ubuntu, el seu GNU/Linux que ja té adaptacions per a smartphone, tauleta tàctil, i televisor, a més de la tradicional versió per a ordinadors, però que encara no estan unificats.

I ara podria tocar-li el torn a Microsoft, segons ha indicat el nou CEO de la companyia, Satya Nadella, tal i com esmenta CNET.

Durant la roda de premsa corresponent a la presentació dels resultats financers del quart trimestre de Microsoft, Nadella va declarar que “[nosaltres] simplificarem la propera versió del Windows a partir de tres sistemes operatius en un de sol, convergent i únic per a les pantalles de totes les mides”.

Això no deixa lloc a dubtes del que busca la companyia de Redmond: la plataforma única i universal. Això hauria de simplificar la vida als programadors i empreses que treballen en més d’una plataforma, ja que podran implementar la lògica de la seva aplicació un sol cop i adaptar les plantilles de les pantalles a cada format independentment (smartphone, tablet, ordinador).

Pot suposar un cert repte o contratemps per als programadors que prefereixen centrar-se en un sol format de dispositiu, però dependrà de com s’acabi implementant de forma efectiva i sempre pesaran molt més els avantatges que els inconvenients.

La plataforma única semblava un objectiu a més llarg termini per a la companyia de Redmond, potser a dues o fins i tot tres generacions respecte a l’actual Windows 8, però si es compleixen les paraules de Satya Nadella, ho veurem molt més aviat del que ens pensàvem.

Ara cal preguntar-se si Canonical no premerà l’accelerador per mirar d’arribar al mateix objectiu abans que ho faci Microsoft.

Guillem Alsina
Etiquetes: