1.144 noves biografies d’artistes a la Viquipèdia

Fotografia de Josep Renalias sota llicència Creative Commons a la Viquipèdia
Compartir

El CCCB i Amical Wikimedia col·laboren per afegir a la Viquipèdia els articles biogràfics dels artistes que han passat pel centre.

Imatge de portada de Josep Renalias sota llicència Creative Commons a la Viquipèdia

Pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) hi han passat, des de la seva fundació el 1994, 3.250 artistes i col·lectius d’artistes diferents, com ara Roberto Bolaño, Claudio Magris, Donna Leon, Lawrence Lessig, Kiko Veneno, The Yes Men, Joaquín Reyes, o Simona Levi. Ara, una col·laboració d’aquest centre amb l’Amical Wikimedia (l’entitat sense ànim de lucre que s’encarrega, entre altres projectes, de gestionar l’enciclopèdia lliure Viquipèdia) permet que tots els internautes puguem gaudir de les biografies d’aquests artistes i col·lectius a la Viquipèdia, incloent-hi 1.144 articles nous.

Aquesta contribució del CCCB i Amical Wikimedia a la Viquipèdia ha estat possible gràcies a la col·laboració que ambdues entitats mantenen des de l’any 2011 i que va provocar que l’any 2013 el CCCB alliberés part dels textos dels seus llocs web (CCCB, Xcèntric i Kosmopolis) amb una llicència CC-BY-SA.

Aquest tipus de llicència Creative Commons ha permès que el CCCB faciliti als voluntaris de la Viquipèdia les bases de dades amb la informació sobre totes les personalitats que han passat pel CCCB els darrers anys.

Segons indica Àlex Hinojo, director de Projectes a l’Amical Wikimedia, “un grup de voluntaris va anar comprovant un per un quins registres biogràfics de participants del CCCB eren susceptibles de ser incorporats a l’enciclopèdia i quins servien per ampliar articles ja existents. Vam trigar uns tres mesos a mapejar, llegir i importar els més 3.000 registres que ens van enviar els tècnics del CCCB“.

Nous projectes conjunts a la vista

El CCCB i l’Amical Wikimedia han treballat conjuntament en diferents projectes per fer difusió del coneixement generat pel Centre, des de la celebració del Dia Magris fins a l’assessorament n el projecte educatiu de La maleta pedagògica o la publicació d’articles divulgatius al blog del CCCB Lab. Podeu consultar tots els projectes realitzats fins a la data al Viquiprojecte CCCB.

Aquest 2016, Amical Wikimedia col·labora amb dues exposicions del CCCB. El 5 de juliol, comença el Repte #MakingAfrica, una crida als viquipedistes perquè millorin la presència d’un Estat africà (Cap Verd) a la Viquipèdia. L’Àfrica està poc representada a la Viquipèdia i coincidint amb l’exposició Making Africa, que pretén aportar una nova visió sobre el continent, s’engega aquesta acció en línia per tal que tots els voluntaris que vulguin creïn noves entrades sobre Cap Verd a l’enciclopèdia.

El mes de juliol, el CCCB inaugura la mostra “La màquina de pensar. Ramon Llull i l’ars combinatoria“, un bon motiu per ampliar els continguts lul·lians a la Wikidata, la base de dades estructurada que hi ha darrere de la Viquipèdia.

Llull és sovint considerat un precursor de la informàtica moderna per la creació d’un complex sistema filosòfic per poder demostrar, a través de l’argumentació filosòfica racional, la veritat del cristianisme als infidels. Wikidata és un projecte que vol documentar el món amb una base de dades estructurada, lliure i en obert, raó per la qual és fàcil establir un paral·lelisme.

Amb motiu d’aquesta coincidència, es promourà la creació, documentació i ampliació de les fitxes relacionades amb tota la producció bibliogràfica de Ramon Llull, amb l’objectiu de promoure el llegat del geni mallorquí.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: