10 anys de l’Agència Catalana de Consum: “Internet ha suposat l’empoderament dels consumidors”

Coincidint amb el Dia Mundial del Consum, l’Agència Catalana del Consum va celebrar ahir dimarts al Palau de Pedralbes el seu 10è aniversari amb una jornada de reflexió on experts i professionals de diferents sectors d’àmbit nacional i internacional van debatre sobre la tasca de defensa dels drets dels consumidors i els reptes de futur.
‘Initec participa activament en la celebració del desè aniversari de l’Agència Catalana de #Consum‘ http://t.co/ZJ1YqdO8BJ @danicasanovas
— Initec (@initec) March 18, 2015
La Taula Rodona va estar formada per la presidenta de la Federació Unae, Noemí Mascaraque; el director general d’ADigital – Associació Espanyola de l’Economia Digital, José Luis Zimmerman; la professora de Dret Civil de la Universitat de Barcelona, Mariló Gramunt; pel subdirector de l’ACC, Albert Melià i el director de projectes d’Initec, Dani Casanovas. L’acte va ser conduit per la periodista Elisenda Camps i va comptar amb la presència del conseller Felip Puig, que va assenyalar que “l’Agència celebra el seu 10è aniversari amb ”nous encàrrecs”, com són els reptes que suposa l’economia col·laborativa, el repte que representa el comerç electrònic i la transformació dels models de negoci o la lluita contra la pobresa energètica”. Dani Casanovas, un dels màxims experts en projectes digitals i e-commerce a Catalunya, va destacar el paper que està jugant Internet en l’apoderament del consumidor, destacant la importància de les opinions a les xarxes socials i també les opinions dels amics quan parlen d’algun producte. En una de les seves intervencions, Casanovas va remarcar que “les botigues online que no tenen comentaris dels usuaris es queden enrere i no venen”.
Un placer participar ésta tarde junto con @josezimmer de @Adigital_org en en el acto de 10 años de la Agencia @consumcat #10anysjunts — DaniCasanovas (@danicasanovas) March 17, 2015
Avui en dia la velocitat és un factor clau per convèncer o no perdre un client online. És per això que les empreses estan apostant cada vegada més per les xarxes socials, especialment Twitter, com a canal d’atenció al client. I és que segons l’últim estudi sobre ecommerce d’Initec, un 58% de consumidors formalitza les seves opinions o queixes principalment a Twitter. Els enquestats valoren principalment que el temps d’espera sigui breu i que la resolució del cas es realitzi en la mateixa plataforma.
A Catalunya, les vendes online segueixen en auge, però moltes empreses segueixen sense entendre el potencial com a estratègia comercial. Segons l’estudi de Nadal que va realitzar també Initec, un 46% dels catalans va fer alguna compra online, un 8% més que el 2013. Aquests usuaris es van gastar de mitjana 112,5 euros.
Per sectors, els usuaris compren productes de moda (47%), tecnologia (38%) i joguines (31%). El 48% dels consumidors valoren sobretot la comoditat del canal online i entre els principals motius de compra destaquen també la major diversitat de productes (31%), el preu (22%) i la rapidesa en l’enviament (19%).
- Ambiseint fabrica de manera il·legal els seus productes - 26 de juny de 2020
- Catalunya provarà la mobilitat del futur - 19 de juny de 2020
- Aguanta sense fumar - 21 d'octubre de 2019