2015: l’any del “10” (I)

Compartir

Encetem amb aquesta peça una sèrie de cinc articles en els quals farem una repassada al què ens ha deixat el 2015 en l’àmbit tecnològic. En aquest primer capítol, Windows 10 i Apple Watch.

Microsoft: nota 10?

És l’esdeveniment que ha marcat bona part de l’any tecnològic: Windows 10, la nova versió del sistema operatiu de Microsoft, va ser posat a disposició del públic al juliol.

Però ja des de principis d’any la companyia de Redmond es va encarregar d’escalfar l’ambient al seu voltant; el 21 de gener se’n feia la presentació oficial quan el sistema encara estava ultimant el seu desenvolupament, però delineant-ne ja les principals novetats, i el 23 de març en va presentar la build 10041.

Aquest és un dels principals trets que diferencien Windows 10 de les anteriors versions del sistema, la constant evolució que fa que esdevingui un servei més que no pas un producte tancat. Lluny queden els “service pack” de Windows XP.

A principis de maig coneixíem Continuum, la funcionalitat de Windows 10 en la seva versió per a smartphones i tauletes que permet convertir qualsevol d’aquests aparells en un ordinador quan el connectem a un monitor extern, un teclat i un ratolí. I a finals del mateix mes sabíem quines edicions tindríem del nou sistema un cop aquest sortís al mercat.

A principis de juny es va anunciar la data de llançament: el 29 de juliol.

Edge és el nou navegador de la companyia que substitueix l’Internet Explorer, i al qual primer vam conèixer com a Project Spartan. Més ràpid i teòricament més segur, està re-escrit des de zero per tal de deixar enrere els llasts de la tecnologia heretada de l’Internet Explorer i, de pas, també el seu nom, el qual desperta força connotacions negatives entre molts usuaris i professionals del sector.

El nou Windows 10 unifica en un sol sistema les dues arquitectures existents fins a la data, una per a la tradicional x86 i l’altra per a microxips ARM (Windows RT). La desaparició d’aquest darrer es donava a conèixer a principis de febrer.

Les aplicacions universals, la introducció de l’assistent de veu Cortana o la tornada de l’escriptori clàssic són les principals novetats que presenta Windows 10 respecte al seu més immediat predecessor.

Una altra de les grans novetats del sistema no ha estat de caire tècnic, si no econòmic, concretament l’actualització gratuïta a aquells qui tenien Windows 7 i 8.x, una oferta que durarà fins al juliol vinent.

Però a banda d’actualització, Microsoft també facilita el dur a terme una instal·lació neta del sistema, és a dir, eliminant tot el que hi havia prèviament al disc dur i instal·lant Windows 10 com a sistema operatiu totalment nou, i també tirar endarrere la instal·lació si veníem des d’una versió anterior del sistema, cosa per a la qual tenim tot un mes després d’haver-la dut a terme.

En l’àmbit del maquinari, la companyia de Redmond llançava la Surface 3, una màquina que ha rebut molt bones crítiques.

Apple no perd el temps

Després d’haver presentat el seu rellotge intel·ligent al setembre del 2014, quedava pendent que aquest arribés a les botigues, un desplegament que va començar al març per continuar de manera paulatina, i al setembre se’n van presentar noves edicions.

Fora del seu rellotge, Apple ha continuat presentant altres dispositius i programari; ja al febrer, els desenvolupadors i usuaris avançats podien començar a gaudir de les betes públiques de l’iOS 8.3 i de l’iOS 9, i al març presentava el nou MacBook, dotat d’un sol port USB-C compacte tant per a càrrega com per a connexió de perifèrics. Al maig presentava nous MacBook Pro i iMac.

En el seu esdeveniment del juny, Tim Cook presentava la nova versió del Mac OS X, “El Capitan”, el servei Apple Music, i la versió definitiva de l’iOS 9, un cop finalitzat el procés de desenvolupament en el qual s’havia comptat amb l’opinió dels usuaris mercès a l’abans esmentada beta pública.

L’iPhone 6s i l’iPhone 6s Plus eren presentats en societat el 9 de setembre, amb el 3D Touch com a principal novetat. Abans, però, ja n’havíem tingut indicis a principis de juliol, poc abans de la presentació en el mateix mes dels nous iPod Touch.

A més del nou terminal, Apple també va presentar l’iPad Pro i un renovat Apple TV que potencia l’ús i el desenvolupament d’apps.

Entrarà la companyia de la poma en el sector automobilístic? Al febrer hi va haver algun avistament d’un cotxe que podria ser seu. El que és gairebé segur és que, almenys de moment, no entrarà en el sector dels televisors, doncs al maig ens n’assabentàvem (extraoficialment, és clar, via el Wall Street Journal) que havia descartat el seu projecte al respecte.

Davant la puixança de l’Apple Watch, Google ha contraatacat, i a finals d’estiu anunciava la disponibilitat del client d’Android Wear per a iOS, el que permet connectar els wearables que empren aquesta plataforma (no tots, si no només els darrers models) a un iPhone o iPad.

La darrera noticia important respecte a la companyia de Cupertino ha estat la seva funda amb bateria per a l’iPhone 6s, discretament posada a la venda aquest mateix mes de desembre.

Avançar al segon capítol

Guillem Alsina
Etiquetes: