2015: l’any del “10” (II)

Compartir

El mercat digital únic europeu, la 5G o el botó “no m’agrada” de Facebook, han estat altres dels protagonistes de l’any que deixem enrere.

Un any clau per al mercat digital únic europeu

Feia temps que l’Europa unida arrossegava el problema del roaming, un problema que la Comissió Europea no havia pogut solucionar per la forta pressió de les operadores. Ara, però, el roaming de veu i dades ja té data de caducitat: 15 de juny del 2017. L’aprobació definitiva es va realitzar el 27 d’octubre al Parlament Europeu.

El concepte de trucades internacionals dins del territori de la Unió sobreviurà, però, en la xarxa de telèfons fixes, i en el mòbil s’haurà de fer un “ús just” de les trucades a l’estranger i cap a números de fora, una condició una mica etèria i una incongruència de la nova normativa.

Però el roaming no és l’únic que la Comissió i el Parlament Europeus han volgut abolir al juny del 2017; a finals d’any ha presentat una proposta per a què no hi hagi fronteres digitals internes en el territori de la Unió a partir de la mateixa data, de manera que puguem veure pel·lícules i sèries d’un servei contractat al nostre país, en qualsevol punt de la Unió.

La 5G comença a marcar el seu camí

El 2020 és la data fixada pels diversos participants en la cursa per aconseguir ser el dominador de l’estàndard de la 5G, la següent generació de connexió de dades en mobilitat, quan encara no tothom gaudeix de la 4G i en molts llocs del món no tenen ni 3G.

Al Mobile World Congress es va celebrar la tradicional roda de premsa en la qual es repassava l’estat de la qüestió, i en la que es posava de relleu que un dels principals problemes a l’hora d’anar construint aquest futur estàndard és l’espectre, les freqüències disponibles. Al juny ja en teníem l’estàndard tècnic més o menys fixat.

Europa no ha volgut perdre pistonada en la cursa per ser capdavanter en aquest nou estàndard, recuperant així la glòria que havia obtingut amb la invenció de l’estàndard GSM però que havia perdut amb la 3G i la 4G, i per això al juliol anunciava la formació d’un grup d’empreses privades i organitzacions públiques per treballar en aquest estàndard.

El vell continent, però, ha entès que no podia aïllar-se i presentar una proposta radicalment diferent a les dels altres contendents, i és per això que les principals iniciatives (4G Americas, 5GMF -Japó-, 5G Forum -Corea del Sud-, IMT-2020 Promotion Group -Xina-, i 5G Infrastructure Association -Unió Europea-) decidien coordinar-se, anunciant-ho a principis del novembre.

WhatsApp incorpora nous serveis

El 21 de gener es feia oficial l’esperat i demanat client web de WhatsApp, encara que aquesta aplicació desfermaria importants queixes ja que no deixa de dependre de tenir el mòbil engegat, al contrari que altres sistemes de missatgeria instantània de la competència com Hangouts o Google Messenger.

No passaven ni deu dies que les trucades de veu sobre IP del mateix servei començaven a aparèixer a diversos usuaris sel·leccionats, per acabar implantant-se universalment. Unes trucades que també han anat provocant problemes a diversos usuaris, perquè molta gent feia servir WhatsApp com una agenda telefònica per trucar als contactes amb qui més s’intercanviava missatges, i ara estan trucant per veu IP sense adonar-se’n.

Un “no m’agrada” descafeïnat

Després d’anys de que molts usuaris el reclamessin i de que fos objecte d’acudits i paròdies, Facebook va introduir al seu servei un botó amb quelcom semblant al significat de “no m’agrada”.

Les primeres pistes de l’existència d’aquest les teníem a mitjans setembre, i la novetat es confirmava a principis d’octubre, iniciant el desplegament del nou control que permet expressar múltiples emocions.

Però al llarg d’aquest any Facebook també ha fet moltes altres coses; a l’abril (coincidint amb Sant Jordi!) presentava Hello, un nou intent -com ja ho havia estat Home- de “tapar” la interficie de Google en Android amb els seus propis serveis, aquest cop incidint en les trucades. Amb una distribució limitada a uns pocs exemplars de terminal, el seu fracàs era cantat. Ja no se n’ha tornat a escoltar gaire res més.

A principis de maig, afegia trucades de vídeo al seu servei Messenger, el qual ha anat potenciant al llarg de tot l’any, doncs també l’ha obert a usuaris que no tenen compte de Facebook (anunciat a finals de juny).

A principis d’agost ens n’assabentàvem dels plans dels nois de Mark Zuckerberg per fer arribar senyal d’internet a zones remotes i incomunicades del planeta mitjançant drons, i a finals de setembre ens milloraven el format dels articles a la xarxa social, permetent-nos posar-hi una imatge il·lustrativa i títols.

A principis d’octubre donava més vida als perfils mòbils afegint-hi la possibilitat de tenir un petit vídeo com a imatge personal, i no només una fotografia estàtica.

A mitjans d’octubre va començar a córrer un text anònim pels perfils de molts usuaris que deia prohibir a Facebook l’ús indiscriminat dels continguts del perfil on es penjava, pretenent ser una mena d’annexe a les clàusules d’ús de la xarxa social. No cal ni dir que era una altra falsedat que ha anat circulant al llarg de setmanes com a quelcom viral.

L’aventura de Nokia fracassa

Fou una de les adquisicions més sonades de la industria tecnològica però, al final, la compra de la divisió de terminals i serveis de Nokia per part de Microsoft, se li ha fet indigesta al gegant de Redmond, que admetia el seu error a principis d’aquest passat mes de juliol.

Paral·lelament a la pública auto-flagel·lació de Microsoft, Nokia (l’empresa dedicada a les infraestructures de comunicacions que va quedar després de la venda a Microsoft de la divisió de terminals i serveis) ha començat a preparar el terreny per tornar a vendre smartphones, això si, no fabricats per ella, si no llicenciats. I amb Android!

De moment, però, sembla que Microsoft Devices i la línia Lumia tenen el futur immediat assegurat.

Avançar al tercer capítol
Retrocedir al primer capítol

Guillem Alsina
Etiquetes: