4G a Catalunya: creix moderadament i millora on ja estava implantat

Una antena de telefonia mòbil. Imatge de l'usuari genta_hgr a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Toc d’atenció pels problemes que encara experimenta allà on s’ha desplegat i, en especial, a Barcelona com a capital mundial del mòbil.

El Col·legi d’Enginyers de Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC) va presentar, el passat dijous dia 30, el seu informe anual sobre la cobertura de telefonia mòbil a Catalunya, corresponent a l’exercici del 2015. La seva principal conclusió és que la cobertura 4G millora en les àrees en les quals ja comptava amb presència, però també arriba a 200 nous municipis dels 948 amb els quals compta el país.

L’escenari podria ser significativament millor si no s’hagués retardat l’alliberament de les freqüències altes de la UHF, en la qual hi trobàvem amb anterioritat molts dels canals de la TDT, el que ha dut al seu torn que les operadores no n’hagin pogut disposar fins fa molt poc.

Fins al passat 20 de juliol, data en què les principals operadores (Movistar, Vodafone i Orange) anunciaven que començaven a oferir serveis 4G per LT en la banda dels 800MHz, en les freqüències altes alliberades com a conseqüència del dividend digital que havia dut a la reorganització de la TDT, només s’havia fet en tot l’Estat Espanyol una prova pilot a Zamora, i cap implementació real.

L’entrada en servei d’aquestes noves freqüències permetrà estendre la cobertura 4G a noves localitzacions geogràfiques que ara mateix no en gaudeixen.

Al respecte també et pot interessar: Vodafone reforça el 4G a les platges catalanes

Els mesuraments corresponents a aquest estudi han estat realitzats a municipis (tant costaners com interiors, i diferenciant-los en les conclusions de l’estudi), polígons industrials, zones residencials (urbanitzacions), i vies de comunicació i infraestructures (autopistes, vies ferroviàries,…).

Segons el COETTC, la cobertura 4G per LTE a tota la població del territori català és del 84%; en comparació, la cobertura de la tecnologia UMTS amb HSPA és del 99,8%, la del WiMAX és del 96%, l’ADSL de fins a 2 Mbps del 81%, i l’ADSL que sobrepassa els 10 Mbps és del 72%.

Per comarques, les que gaudeixen de més bona cobertura 4G són les de Barcelona, amb un 89%, seguides per les gironines amb un 75,8%, les tarragonines amb un 75% i es despengen les de Lleida, amb tan sols un 56,4%.

Si mirem la distribució per municipis, estan totalment coberts aquells que depassen el mig milió d’habitants, mentre que els que es troben entre els cent mil i el mig milió ho estan gairebé del tot, a un 99,7%.

De 50.000 a 100.000 habitants trobem una cobertura del 99,5%, mentre com ja és d’imaginar, el món rural pateix la manca de cobertura: només un 3,9% dels pobles entre 101 i 500 habitants gaudeixen de connectivitat 4G, mentre que un molt escàs 8,5% dels nuclis amb entre 501 i 1.000 habitants també en gaudeixen.

El camp segueix essent, doncs, la gran assignatura pendent de la cobertura de connectivitat sense fils a la xarxa de xarxes, desmuntant la teoria d’aquelles persones que advoquen per una deslocalització de les professions que es poden realitzar a casa amb un ordinador, de la ciutat cap al camp.

Però aquesta cobertura no està exempta de problemes: el COETTC calcula que el 55,95% dels municipis costaners que disposen de 4G tenen algun problema en la cobertura.

Pel que fa a les infraestructures de comunicacions, el Col·legi destaca la manca d’acord entre les operadores i ADIF per dotar d’un sistema específic de cobertura al tram de l’AVE Figueres-Barcelona, el qual ja està dissenyat i només pendent d’aquest acord.

És, precisament, en els mitjans de transport i el recorregut que segueixen les infraestructures de transport i comunicació com les carreteres, autopistes i vies fèrries, on es necessita més la cobertura 4G, per tal de facilitar l’aprofitament de les hores que hom passa dins del comboi, autobus o cotxe (en aquest darrer cas, sempre i quan no condueixi, és clar…) d’una manera productiva.

Barcelona, un cas especial

Per la seva condició de capital mundial del mòbil, la ciutat comtal hauria de disposar de la millor cobertura. I no és que no estigui coberta pel 4G, ans al contrari, però l’informe del COETTC assenyala que hauria de ser una referència al món -cosa que ara no és-, i que s’hauria de millorar la cobertura en zones com la de la fira de l’Hospitalet, que acull el Mobile World Congress.

Imatge de portada de l’usuari genta_hgr a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: