5 consells per fer servir Internet de forma segura

Compartir

Coincidint amb el Dia Internacional de la Internet Segura, des d’ycom.cat volem ajudar-te a que naveguis per Internet amb més garanties. A la xarxa és imprescidible posar en pràctica alguns procediments de seguretat, ja que els atacs, l’espionatge i el robatori d’arxius i contrassenyes són problemes greus als quals t’exposes. A continuació, et proposem 5 consells senzills per fer servir Internet amb seguretat:

1. Tanca la sessió correctament
Quan hagis acabat de fer servir el teu correu electrònic, el teu compte de Facebook o Twitter, el teu banc on-line o qualsevol servei on hagis de posar usuari i contrassenya, no oblidis de fer click al botó o pestanya “Sortir”, “Tancar sessió”, “Desconnectar”. Sembla obvi, però moltíssima gent surt d’aquestes webs tancant la finestra del navegador o entrant a una altra adreça. Si no tanques correctament la sessió, altres persones podrien accedir-hi.

2. Crea contrassenyes fortes
No facis servir contrassenyes fàcils de desxifrar. Per tant, queden desaconsellats els passwords que fan referència al nom de fills o parelles, dates de naixement o patriòtiques (1714, independencia, 2014). Has de tendir a fer contrassenyes que barregin lletres i números. A més a més, intenta fer claus d’accés de més de 6 caràcters. I el més important: no guardis les teves contrassenyes en arxius Word, Google Drive o altres programes. Evita fer servir el mateix password per diversos llocs web. Finalment, canvia la teva contrassenya periòdicament.

3. Vigila quan facis compres per Internet
Fer compres a través de la xarxa és de gran comoditat i està a l’ordre del dia. Però vigila sempre d’assegurar-te que la teva compra la fas en webs de venedors reconeguts. Si estàs interessat en un producte que s’ofereix en una web desconeguda, fés una cerca a Google per descobrir si algú ha tingut algun problema amb aquesta empresa. A més a més, quan accedeixis al teu compte bancari a través d’Internet, has d’anar alerta. No ho facis des d’ordinadors públics, verifica sempre que l’adreça és la del web del banc i segueix totes les normes de seguretat recomanades pel banc. Mai entris a una web de Home Banking des d’un enllaç via e-mail. Sempre has d’accedir-hi escrivint l’adreça al navegador.

4. Compte amb les decàrregues!
Si fas servir programes o aplicacions per a descarregar arxius o acostumes a descarregar-te arxius de webs de descàrregues, vés amb compte amb cada cosa que baixis. Quan finalitzi una descàrrega, comprova si l’arxiu no té res extrany, per exemple, més d’una extensió (Ex: “programa.mp4.exe), una mida molt petita o informació de descripció sospitosa. Molts virus es fan passar per arxius d’àudio i vídeo per enganyar l’usuari. Per descomptat, examina sempre que puguis l’arxiu que t’has descarregat amb un anti-virus.

5. Alerta amb els arxius adjunts en un correu electrònic
L’e-mail és una de les principals formes de propagació de virus. Vés amb compte quan rebis missatges que et demanen obrir un arxiu adjunt, principalement si el correu prové d’algú que no coneixes. Per augmentar la teva seguretat, pots comprovar l’arxiu adjunt amb un anti-virus, fins i tot si esperaves rebre aquest arxiu.

Finalment, tot i que protegir-se en el món virtual pot ser una mica feixuc, és molt important per evitar problemes més grans. La majoria dels enganys poden ser evitats si l’usuari està atent, per això és recomanable tenir present cada un dels consells mencionats en aquest article.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)