5: Perquè els webs més visitats a Catalunya són en català #10raons

Compartir

Ja sabem que el català és una de les llengües del món amb més continguts a Internet. Però a més les pàgines on hi apareix acostumen a ser de les que reben força visites. De fet, dels 10 webs més visitats al món, 6 tenen versió en català. Tan és així que aquesta és la 5a raó per la qual demanem que els productes digitals parlin català.

CAMPANYA: CAMPANYA: 10 raons perquè els productes digitals parlin català

Ens aporten dades al voltant de la qüestio el portal d’anàlisi d’Internet Alexa que analitza les pàgines web més visitades d’arreu del món a Internet. I entre les 10 que apareixen al capdavant de la llista (de Google a Linkedin passant per Facebook, Twitter, Wikipedia o Youtube) aquestes tenen la seva versió en català. El mateix passa si analitzem les 10 webs més visitades a l’Estat espanyol, la situació és semblant.

També hi ha dades que corroboren aquesta realitat gràcies al grup de Webmàsters Independents en Català, de Cultura i Àmbits Cívics WICCAC. Des de l’any 2002, en que es va crear el Baròmetre de l’ús del català a Internet, es pot dir que han incorporat el català webs molt importants. En aquesta imatge podem veure l’evolució.

Històric dels Resums de Situació del Baròmetre de l ús del català a Internet

Sense ànim de fer publicitat a ningú, cal destacar que incorporen el català la majoria dels serveis de Google, i els casos de Nestlé, Danone, Telefònica, Correos, Iberia, Decathlon, Renfe o Movistar, entre moltes altres. Altres webs importants que de moment no l’han incorporat serien les de El Corte Inglés, Seat o el Grup Godó i moltes més, fins a un 40% de les analitzades pel propi Baròmetre i WICCAC. I és que encara hi ha molta feina en aquest sentit.

Per exemple, durant aquesta setmana, Plataforma per la Llengua ha organitzat una campanya a través de Twitter per demanar a FotoCasa que utilitzi el català a la seva pàgina web. Podeu seguir l’acitivitat amb el hashtag #fotocasaencatalà.

Sens dubte, el punt més feble de l’us del català a la xarxa són webs d’empreses i organitzacions importants que malgrat tinguin presència i una forta implantació i vinculació a Catalunya o altres terres de parla catalana no l’acaben d’adoptar als seus webs.

Per què haurien d’incorporar el català les pàgines web?

1. Responsabilitat Social Corporativa (o empresarial). Ja que consumidors i usuaris tenen dret a la informació adient dels productes i serveis.

2. Criteris empresarials. El pes ecònomic que representen els consumidors catalans és mol superior a d’altres comunitats lingüístiques que ja disposen plenament d’informació de la majoria de productes i serveis en la seva llengua.

3. Per complir les lleis i drets reconeguts pels governs.

4. Per naturalitat i normalitat en l’ús de la llengua pròpia d’una comunitat lingüística molt important i amb motls consumidors.

Així doncs, no hi ha excusa per a que cada cop veiem més webs que adoptin el català i el posin a disposició dels seus lectors i clients. Per acabar, us enllacem el baròmetre WICCAC, on podeu consultar les pàgines web, classificades per sectors i per anys.

Podeu llegir la publicació sencera de la Direcció General de Política Lingüística en aquest enllaç.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: