6: Perquè el català és una de les primeres llengües de la Wikipèdia #10raons

Compartir

Gràcies a la campanya de les #10raons sabem la quantitat d’usuaris a la xarxa que s’expressen en català arreu del món. El cas és que també ho fan amb projectes com la Wikipèdia, on el català ocupa la 17a posició en nombre d’articles i la primera en nombre d’articles de qualitat.

La Viquipèdia en català, que va començar l’any 2001, va superar els 300.000 articles el mes de desembre de 2010 i actualment ja en té més de 426.000. El català està en la 17 posició pel nombre d’articles de les més de 280 edicions de les llengües presents a l’enciclopèdia lliure Wikipèdia. A més, el català se situa en la primera posició en el rànquing de qualitat de les viquipèdies per mostra d’articles, per sobre d’altres llengües com l’anglès o l’alemany, i amb un creixement més que notable en els darrers temps.

www20.gencat.cat docs Llengcat Documents Publicacions Altres Arxius 10 raons CAT.pdf

Com sabeu, aquesta és una enciclopèdia que es nodreix de les aportacions dels usuaris i l’edició col·lectiva. El volum d’edicions realitzades al projecte d’usuaris registrats que aporten continguts en llengua catalana se situa per sobre dels 13 milions, la qual cosa ens fa pensar en el continu flux d’activitat a la xarxa d’aquells que s’expressen en català arreu del món. Ho podeu comprovar vosaltres mateixos a la pàgina d’Estadístiques de la Viquipèdia en català.

Malgrat que en ocasions es qüestiona la veracitat d’alguns dels continguts que es troben a Wikipedia, el cert és que té un volum d’usuaris important i cada cop acumula majors continguts perquè entre d’altres coses, no ocupa lloc a les nostres estanteries, sinó que la tenim a cop de clic.

L’associació Amical Wikimedia és l’organització encarregada en l’administració i la promoció de la Viquipèdia i recentment ha estat distingida amb el Premi Nacional de Cultura 2014, que atorga el Consell Nacional de la Cultura i les Arts. Des d’ycom també ens volem sumar a les felicitacions pel premi obtingut, que demostra la gran feina que han fet els voluntaris durant tot aquest temps i que demostren, un cop més, el potencial del català a la xarxa.

Aquesta és la sisena part de la campanya “10 raons perquè els productes digitals parlin català”, una publicació que ha elaborat la Direcció General de Política Lingüística i que podeu llegir en aquest enllaç.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: