8: Perquè el català disposa de domini propi a Internet #10raons

Compartir

Seguim amb la campanya #10raons, una publicació impulsada per la Direcció General de Política Lingüístia, aquest cop per parlar del domini .cat.

La identitat amb un lloc geogràfic pot marcar molts dels dominis que trobem a la xarxa. El domini. Cat és un d’aquests. A més es tracta del primer domini genèric (del tipus gTLD) que s’atorga a una comunitat lingüística i cultural com la nostra: la catalana. Sens dubte, aquest és un domini que ha contribuït a situar el català a la xarxa i al mapa mundial d’Internet. De fet, el .CAT és el primer domini del món que representa una llengua i una cultura, i el nombre de registres no para de crèixer.

Cal dir que el domini.cat va nèixer un 16 de setembre de 2005 i al febrer de 2006 ja es registraven els primers webs amb aquest domini. Fa 3 anys, concretament al maig de 2011 la fundació PuntCAT que gestiona aquest domini va superar amb escreix la xifra dels 50.000 dominis registats i de fet actualment ja en tenen més de 52.5oo.

www20.gencat.cat docs Llengcat Documents Publicacions Altres Arxius 10 raons CAT.pdf

Aquest servei manté un bon ritme de creixement i de nous registres i també de renovacions annuals. D’aguna manera, es pot dir que la fundació PuntCAT gestiona la nostra independència a la xarxa, ja que és una comunitat lingüística i cultural autogestionada i administrada per catalans. Això mateix forma part del seu èxit i caldria potenciar el seu ús, especialment entre les empreses, com incentiva la campanya per a que els productes digitals parlin català.

De fet, amb els números a la mà, podem estar realment contents perquè si fem una comparativa de la densitat d’informació aportada pels dominis genèrics més habituals, ens trobem que el domini.cat se situa en el número 1 tal i com indiquen les pròpies estadístiques del domini.cat.

Per seguir amb aquesta tasca i aconseguir que més pobles d’Europa com el bretó, el gal·lès, escocès, basc o gallec, tinguin el seu domini per a les seves pròpies llengues la Fundació PuntCAT treballa colze amb colze amb l’Associació de dominis lingüístics i culturals d’Europa i manté altres vies d’estudi com l‘observatori, que us animem a conèixer.

Podeu llegir la publicació sencera de la Direcció General de Política Lingüística en aquest enllaç.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: