9: Perquè els principals sistemes operatius tenen versió en català #10raons

Compartir

Els principals sistemes operatius i de telefonia (Windows, iOS, Android, Os X, Lion o Blackberry) ho tenen clar i han incorporat de forma natural la nostra llengua a les noves versions. Aquesta és la 9a raó de la campanya per a que els productes digitals parlin català.

En els darrers anys hem vist com la majoria d’operadors de telefonia i sistemes informàtics han apostat sense complexes pel català i així han atés a la demanda dels usuaris, que reclamaven poder usar la nostra llengua a les noves versions. Els empresaris que gestionen moltes d’aquestes companyies i multinacionals han estat atents per satisfer la comunitat lingüística i cultural catalana, i proporcionen des de fa anys la versió en català als seus usuaris en el seus diversos serveis, en un acte de responsabilitat social i cultural. Sens dubte, aquest és un avantatge que ha contribuït a que el català sigui present a la nostra vida quotidiana, que ara mateix és difícil que estigui deslligada d’aparells informàtics.

En els darrers anys, els moviments d’aquestes empreses no han passat desapercebuts pel director general de Telecomunicacions i Societat de la informació de la Generalitat de Catalunya. De fet, Carles Flamerich ja ha mostrat públicament el seu suport a iniciatives com les del sistema Blackberry 10, que va adoptar el català com una de les llengües de sèrie, a més d’incloure un detector d’idioma que corregeix i el canvia automàticament segons quin sigui l’utilitzat per l’usuari.

www20.gencat.cat docs Llengcat Documents Publicacions Altres Arxius 10 raons CAT.pdf

Tot plegat ens afavoreix com a usuaris però també en el procés de normalització del català com a llengua de negoci i tecnològica, que entre altres aspectes és l’objectiu que persegueix la present campanya de les 10 raons per a que els productes digitals parlin català. Malgrat que la situació del català en aquest sentit no sigui dolenta, la publicació impulsada per la Direcció General de Política Lingüístia vol posar de manifest que encara hi ha molta feina a fer. Un exemple d’això ho podem trobar a la llista que Paella de Bits va elaborar per classificar els mòbils que estan disponibles en català. Com podeu veure, no tots ho incorporen de forma natural, i és que no només depèn del sistema operatiu, també del distribuïdor o de la companyia encarregada d’elaborar el dispositiu.

Podeu llegir la campanya sencera en aquest enllaç.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: