Adéu al plug-in de Java

Fotografia de Steven Damron a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Oracle, actual propietària de la tecnologia Java, ha anunciat que deixarà de produïr el plug-in per a navegadors web, i que aquesta tecnologia deixarà de ser suportada.

És, juntament amb els plug-ins de Flash i Silverlight, un dels més emprats i també dels més odiats pels internautes de tot el món. Les seves nombroses fallades de seguretat que ha anat presentant al llarg de la seva història i la gravetat d’aquestes, li han anat proporcionant mala fama tant entre els usuaris com entre els professionals de la seguretat i de la informàtica en general. Tot i això, encara és emprat en gran quantitat d’aplicacions corporatives i per alguns llocs web.

Parlo del plug-in de Java, la qual permet emprar programes fets en aquest llenguatge universal multi-plataforma en aplicacions que s’executen a través d’un navegador web. Els seus dies estan comptats, segons ha anunciat Oracle, actual propietària de la tecnologia Java.

Google Chrome fou el primer navegador que va dir no al plug-in de Java, seguit del Firefox de Mozilla i, més recentment, el Microsoft Edge inclòs amb Windows 10. La tecnologia ja es moria i, de fet, Oracle ja feia temps que recomanava passar-se a altres alternatives d’execució d’aplicacions en un entorn Java.

Perquè, si bé el que es “mor” és el plug-in per als navegadors web, la resta de les opcions per executar codi de Java continua viva i ben viva.

Però, tot i això, s’acosten “temps difícils” per als programadors de Java, doncs és previsible que a partir d’ara comenci el camí cap a la migració de les aplicacions que empren els navegadors que encara queden amb suport per a Java, a aplicacions natives HTML5 que no fan servir aquest plug-in, o bé per mantenir el codi Java generat executant-lo en l’entorn Web Start com recomana Oracle.

Probablement, el plug-in de Java ja no es trobarà a la versió 9 del JDK, de la qual n’està prevista la disponibilitat general per a d’aquí a més d’un any.

Imatge de portada de Steven Damron a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: