Com afecta el canvi climàtic a la gota freda?

gota-freda
Compartir

 

Aquests dies s’està celebrant a la UPCT l’XI Congrés Internacional de l’Associació Espanyola de Climatologia amb el títol El Clima: Aire, Aigua, Terra i Foc. 

Durant aquest congrés, que ha organitzat l’AEC amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Cartagena i la Universitat de Múrcia, s’estan donant a conèixer els resultats de les últimes investigacions sobre diferents temàtiques de temps i clima. Un dels ponents d’aquest congrés, Luis Balairón, meteoròleg i expert en canvi climàtic, ha estat en els estudis de Radi Cartagena.

Allí ha destacat les característiques particulars de la gota freda, o més científicament anomenada DANA (depressió aïllada en nivells alts) pròpies exclusivament del clima mediterrani, i que són potenciades per l’aigua calenta del mar i l’aire fred en l’atmosfera, de forma similar a com prenen les xemeneies. Amb el canvi climàtic les temperatures pugen a l’estiu i amb elles també les de l’aigua marina, que arriba més calenta a l’inici de la tardor. Un autèntic brou de cultiu per a aquest tipus de fenòmens.

La principal singularitat que trobem en la situació d’aquest any és que hi ha dues pertorbacions climàtiques independents, una per la zona de València i Illes Balears, i una altra al sud, sobre el Mar d’Alborán, afectant ambdues a la Regió de Múrcia, encara que no de forma directa.
Balairón també insta als governs a prendre mesures tant per revertir el canvi climàtic com per pal·liar les seves conseqüències, com el dimensionament de les avingudes o que no es permeti l’aparcament de cotxes en zones susceptibles de tenir lleres d’aigua en cas de pluges torrencials.

 

Gemma
Etiquetes: