Així haurà de ser el “fair play” dels europeus amb el roaming

Compartir

La itinerància (roaming), el sobrecost que té realitzar trucades quan s’està de viatge a un país estranger, té data de caducitat a la Unió Europea: juny de 2017. La negociació per a posar-hi fi no va ser fàcil, i allò que esperaven els ciutadans de l’Europa unida es va enfrontar als interessos de les operadores de telefonia, les quals formen un poderós lobby econòmic.

El resultat fou l’eliminació total del roaming en una data més allunyada en el temps de la que havia estat proposada inicialment (finals de 2015/principis de 2016), així com un seguit de regles de “fair play” (joc net) que hauran de complir els consumidors des d’un altre país.

Aquestes regles de fair play vénen motivades per l’interès de les operadores de tallar de soca-rel les possibles picaresques que puguin sorgir amb el final del cobrament extra en la factura del mòbil en concepte d’itinerància.

Així, per exemple, es vol evitar que un consumidor alemany que visqui prop de la frontera polonesa (on els preus són més econòmics que al seu país) pugui fer-se amb un número de telèfon polonès i usar-lo a alemanya com a propi pagant menys que els seus conciutadans.

És a dir, el concepte ve a ser “usa però no abusis de la manca de roaming“.

Les regles de fair play no havien estat formalment definides encara, malgrat que de manera intuïtiva, totes les parts implicades veien com haurien de ser. Fins ara, que la Comissió Europea ha volgut començar-les a posar per escrit i, per això, ha fet una consulta pública després de la qual, i basant-se en els seus resultats, ha llançat una proposta formal.

I aquesta proposta, com és lògic, es planteja en termes de què el consumidor que truca o rep trucades en un altre país està de viatge, temporalment. Així, se li exigirà que, almenys un cop al mes, es connecti a la seva xarxa d’origen, és a dir, a la seva operadora al seu país.

La proposta de la CE també limita la quantitat de dies l’any que es podrà gaudir del servei de telefonia a l’estranger sense pagar un sobrecost per itinerància, en 90 dies.

Quedaran exempts d’aquesta condició les persones que visquin i treballin en zones frontereres, ja que per la seva activitat (es connectaran diàriament a la seva xarxa local i a la del país veí) serà fàcil distingir-los.

De fet, en algunes zones frontereres, els seus habitants ja gaudeixen de condicions especials en els seus contractes, ja que és relativament fàcil que el seu terminal es connecti a les antenes d’una operadora de l’altre país.

Recordem en aquest punt que, de moment, aquesta només és una proposta, i la Comissió encara està estudiant el cas dels viatgers molt freqüents, persones que per feina han d’estar fora del país més de 90 dies l’any.

En el cas de les persones que disposin d’una tarifa il·limitada o gairebé, amb xifres de consum de minuts i dades molt altes, les operadores hauran de permetre l’ús a fora d’unes xifres que es corresponguin a la mitjana d’ús del mateix usuari al país d’origen, sense aplicar cap sobrecàrrec.

Aquest és potser l’apartat més confús, ja que allò lògic fóra que els usuaris poguessin gaudir fora exactament dels mateixos límits que tenen al país d’origen, i no haver d’estar preocupats per complir o no amb una mitjana.

En qualsevol cas, i si aquesta mesura prospera, la Comissió Europea hauria d’estudiar mesures per tal que les operadores facin saber als seus usuaris quin són els seus límits exactes.

La proposta també estableix el càrrec extra que podran cobrar les operadores en el cas que considerin que hi ha hagut un abús en l’ús del mòbil fora, i que serà de 4 cèntims al minut per trucades de veu, d’1 cèntim per SMS, i de 0,85 cèntims per Megabyte de dades consumit.

Aquesta proposta haurà de ser valorada ara tant pel Parlament Europeu, com per les cambres nacionals dels països membres, així com pel BEREC (Body of European Regulators of Electronic Communications, l’entitat que aplega els organismes reguladors de les telecomunicacions de cadascun dels estats membre).

Guillem Alsina
Etiquetes: