Així quedaran els preus del roaming a partir de l’1 de juliol

Compartir

La Unió Europea rebaixa a més de la meitat el preu del mega de dades, en el marc d’una rebaixa general dels preus del roaming.

El govern Europeu ha donat a conèixer els nous preus de la itinerància (roaming) dins del territori de la Unió, i que entraran en vigor a partir del dimarts de la setmana vinent, 1 de juliol.

I ho ha fet amb una taula comparativa en la qual es mostren els preus de la itinerància al llarg de la mateixa data en els dos darrers anys més el present:

Preus en euros, excloent impostos 1 de juliol de 2012 1 de juliol de 2013 1 de juliol de 2014
Trucades realitzades 0,29 0,24 0,19
Trucades rebudes 0,08 0,07 0,05
Missatges SMS enviats 0,09 0,08 0,06
Descàrrega de dades (preu per Megabyte) 0,70 0,45 0,20

En proporció, el preu de les dades és el que més baixa, doncs el Mega es redueix a més de la meitat, de 45 a 20 cèntims. Aquests preus són els màxims permesos, però les operadores són lliures d’aplicar altres preus per sota d’aquests per tal d’afavorir la lliure competència.

La Unió Europea no només ha impulsat aquesta mesura, si no que també obliga a les operadores a enviar un avís a l’usuari quan aquest ha superat el 80% del seu consum de dades, així com tallar-li la connexió quan superi el 100% tret que hagi indicat explícitament el contrari.

D’aquesta manera, es busca limitar els casos de factures abusives, encara que no s’eliminaran del tot, doncs als usuaris encara se’ls pot arribar a cobrar 200 euros per un Giga consumit en roaming.

Des d’aquestes ratlles, recomano que abans de marxar de viatge, es consulti amb l’operadora per informar-se sobre les tarifes d’itinerància del nostre contracte, i assegurar-nos que ja estan adaptades als nous preus. En cas de no estar-ho, podem notificar-ho a Consum, o bé a una de les associacions de defensa dels consumidors existents a Catalunya.

La intenció de l’Agenda Digital que comanda Neelie Kroes és eliminar del tot el roaming, un objectiu que compta amb l’oposició de les operadores i les entitats de regulació del mercat de les telecomunicacions de diversos països.

Guillem Alsina
Etiquetes: