Això ha estat el que més heu llegit aquest any

Fotografia de Tim Parkinson a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Acomiadem el 2015 fent una repassada als articles que més us han interessat al llarg dels darrers dotze mesos.

10. 10 canals de Youtube en català

El vídeo no és només el futur d’internet, si no que és el seu present, consumint la majoria de l’ample de banda en serveis de streaming i essent YouTube el més popular sens dubte. Per això, no és d’estranyar que tot allò relacionat amb aquest mitjà de comunicació també hagi estat objecte de seguiment per part dels nostres lectors.

En aquest article de la Diana Kramer publicat el 8 de setembre fèiem una repassada a -malgrat el títol- una mica més d’una desena de perfils de YouTubers catalans que, sobretot però no només, pengen partides dels seus jocs preferits al popular servei de vídeo a la carta.

9. Google Docs ja permet transcriure veu a text, també en català

El quatre de setembre explicàvem que el popular processador de textes en línia ja permet que els usuaris li dictin el que volen plasmar en un document, enlloc d’haver-ho d’escriure, i que aquest reconeixement de la parla inclou també la llengua catalana.

Sembla que hi ha molta gent interessada en estalviar-se la feina de picar texte i que sigui l’ordinador qui li transcrigui mentre se li dicta…

8. Llista de blogs gastronòmics escrits en català

Ah! la gastronomia, quel plaisir! el bon menjar és un tema de moda i, així, no és d’estranyar que la repassada que l’Arnau Sanz va fer a la llista dels blogs sobre gastronomia que es publiquen en català al febrer del 2014, hagi estat un dels articles més llegits, també encara al 2015!

I és que el llistat és el dels articles més llegits el 2015, no necessàriament han d’haver estat publicats aquest any 😉

7. TV3 traurà un disc amb les cançons de la sèrie Cites

Cites va ser un dels fenòmens televisius de l’any a Catalunya, amb la seva banda sonora com un dels elements més distintius i que més bones crítiques va generar.

Per això, quan el nostre expert en música, en Marc Clapés, ens va explicar que hi hauria un disc amb les cançons de la sèrie, es va convertir automàticament en un trending topic a YCOM.

6. 10 trucs de Whatsapp que segurament no coneixies

WhatsApp és, sense cap mena de dubte, el programa de missatgeria instantània per a smartphones més popular i, per això, un dels articles més consultats de l’any ha estat aquest recopilatori de trucs, alguns evidents i senzills i d’altres més desconeguts pel públic en general, que vam publicar el 2014, i que s’ha fet “de consulta obligada” per a molts dels nostres lectors, també al llarg d’aquest any.

5. “Som Riu”, el nou disc de Txarango ja disponible per descarregar

Només de llegir-ne el títol, i si sou coneixedors de Txarango, és possible que considereu la inclusió d’aquesta noticia en la llista de les més llegides del 2015 un error, car data del 17 de març del… 2014! Però si, els Txarango i, concretament, la descàrrega del seu tercer disc d’estudi, ha estat interessant per a vosaltres, els nostres lectors, també en el 2015.

4. El significat de les emoticones de Whatsapp, primera part

Segon article sobre WhatsApp que entra al nostre “top ten” dels més llegits el 2015… i segon que també fou publicat el 2014 (concretament al juny).

I és que sembla que fins i tot calgui estudiar per conèixer què volen dir totes i cadascuna de les nombroses emoticones que el popular client de missatgeria instantània posa al nostre abast per tal d’optimitzar la nostra comunicació gràfica…

3. Qui és qui en el panorama tecnològic català a Twitter

Quins són els personatges més influents en matèria tecnològica a l’espai català del Twitter? Això ens preguntàvem al gener, i la resposta corria a càrrec d’en Guillem Alsina, el qual va fer una sel·lecció de perfils, no necessàriament pel seu nombre de seguidors o l’índex Klout, si no també tenint en compte el contingut dels seus tweets.

Entre els tuitaires destacats en aquest particular llistat hi trobem els periodistes Albert CuestaJosep Maria Ganyet, el programa Generació Digital, o l’advocat especialista en temes tecnològics Josep Jover.

2. Telefonia mòbil catalana? Més opcions de les que et penses

La telefonia mòbil també parla en català, i no ens referim pas només a què les operadores estatals també atenguin en la nostra llengua o que la seva pàgina web estigui disponible en català a més d’altres idiomes. No, al nostre país també sorgeixen operadores pròpies, i en Guillem Alsina se’n va encarregar de llistar-nos tant els projectes més coneguts i mediàtics (Parlem) com les empreses més locals (Icatel a les comarques gironines o MobilCat a les tarragonines).

1. Això és inútil: “no dono permís a Facebook…”

Una mostra de la gran repercussió que estan tenint les xarxes socials i Facebook en particular, és que l’article més llegit de tot l’any és aquesta columna d’opinió en la qual en Guillem Alsina ens explicava que el text que va començar a circular pels murs de molts usuaris de Facebook i que, presumptament, era un afegit a les clàusules legals d’aquesta xarxa social, en realitat no servia absolutament per a res.

Tal fou la dèria durant unes quantes setmanes, que ens va portar també a analitzar què diuen exactament les clàusules d’ús de la popular xarxa social.

Imatge de portada que obre aquest article, de Tim Parkinson a Flickr sota llicència Creative Commons

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: