Al Berguedà reclamen un accés digne a Internet

Panoràmica de Berga el 2008. Imatge de l'usuari horrapics a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Una associació reclama, mitjançant carta oberta al President Puigdemont el cablejat de fibra òptica per a tots els pobles de la comarca, juntament amb algunes mesures més per millorar-hi les comunicacions, tant físiques com a la xarxa de xarxes.

Imatge de portada: panoràmica de Berga el 2008. Fotografia de l’usuari horrapics a Flickr sota llicència Creative Commons

L’Associació Xarxa Tecnologica a l’Abast, de Bagà (Berguedà) ha fet pública una carta oberta dirigida al Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Carles Puigdemont, en la qual hi reclama una sèrie de mesures per millorar tant les telecomunicacions a la comarca del Berguedà, com les comunicacions físiques.

En aquesta carta oberta s’hi inclouen, de manera esquemàtica, una sèrie de propostes que, a parer de l’Associació, millorarien alguns aspectes del dia a dia dels berguedans, com ara la recuperació d’una línia de tren per a la comarca o la millora de la infraestuctura de carreteres.

En l’apartat de les telecomunicacions, l’entitat aposta clarament per l’accés universal a Internet a un cost accessible, així com per cablejar amb fibra òptica tots els pobles de la comarca, sense discriminació ni perjudici per a cap d’ells.

Sense renunciar al desplegament de fibra òptica en cap cas, la mateixa Associació proposa complementar-lo amb la xarxa de comunicacions sense fils 4G, una iniciativa que hauria d’encaixar amb la millora i racionalització de la xarxa de telefonia mòbil, la qual hauria d’incloure la compartició de recursos entre les diferents operadores.

Finalment, i en el que pot ser vist com una picada d’ullet al moviment sobiranista, es clou la carta exhortant a la promoció del futur domini .ct, el qual -i paraules textuals- “sortirà en breu”.

Tot seguit reproduïm la carta oberta de l’Associació Xarxa Tecnologica a l’Abast al Molt Honorable President de la Generalitat:

Molt Honorable president de la Generalitat de Catalunya
Carles Puigdemont

La nostra associació te més de 13 anys d’existència i te com a finalitat promocionar les noves tecnologies, les comunicacions i la llengua catalana entre la població.

Des de la nostra associació creiem que és el moment de millorar el futur de casa nostra, El Berguedà, i per això us acompanyem una serie de propostes per la vostra consideració que creiem que serien bàsiques per garantir un bon futur per la nostra comarca.

Cada proposta és fruit d’una voluntat de millorar la nostra terra.

Carles Jordi Fernandez
President de l’associació
Xarxa Tecnologica a l’Abast

Propostes de Xarxa Tecnològica per al futur de la comarca.

Creiem que cal un pla de millora de les comunicacions a la comarca del Berguedà, entenent per comunicacions les digitals, però també les físiques.

Creiem que caldria fer arribar la fibra òptica a tots els municipis de la comarca sense discriminar cap. I degut a la orografia de la comarca, complementar aquest cablejat amb una xarxa 4g, i sense renunciar mai a la fibra per altres tecnologies sense fils.

Creiem que s’hauria de implantar un servei universal mínim de internet a la població, a un cost accessible.

Creiem que caldria estudiar de manera seriosa i amb terminis la proposta que es va fer des del ajuntament de Guardiola de Berguedà als anys 90 de recuperar el tren a la nostra comarca. Un mitjà sostenible que enriquiria de manera real el territori.

Creiem que s’han de millorar les carreteres per fer­les més segures i crear vies alternatives als eixos més carregats.

Creiem que s’ha de millorar la cobertura de la telefonia mòbil, però fer­ho des de la racionalització i la compartició de recursos entre les diferents operadores.

Creiem que la millor connexió de la comarca amb el món universitari, és portar espais universitaris de recerca a la comarca.

Creiem que s’hauria de fer un funicular per pujar a Coll de Pal i que aquesta millora revertiria en el turisme de tota la comarca.

Creiem que s’hauria de promocionar el proper domini de internet que sortirà en breu, el .ct corresponent a Catalunya.

Guillem Alsina
Etiquetes: