Alerten d’un cuc que es contagia per Skype

Compartir

El patogen ens convida a veure un suposat vídeo nostre que corre per la xarxa, explotant d’aquesta manera la curiositat innata en l’ésser humà.

Panda Security ha alertat sobre un cuc informàtic que es contagia a través dels missatges de text del servei d’àudio i vídeo conferència de Skype, propietat de Microsoft.

Segons la multinacional espanyola, el cuc busca altres víctimes enviant a tots els contactes de Skype de la màquina que ja ha infectat prèviament, un missatge en el qual diu una cosa semblant a “Jajaja! Sembla que hi ha un nou vídeo teu circulant per la xarxa!“. A la captura de pantalla que aporta Panda Security, el missatge està escrit en anglès:

skype-virus

Si fem clic sobre l’enllaç que ens indica, se’ns sol·licitarà la instal·lació d’un plug-in que suposadament conté el còdec que ens permet veure aquest vídeo però que, en realitat, és el virus:

link-malicioso

A partir d’aquí, ens descarregarà un fitxer .exe (executable de Windows) que realitzarà la instal·lació del patogen al nostre ordinador i, d’aquí, repetirà el mateix procés per infectar altres màquines a partir dels nostres contactes a Skype:

skypefall-setup

Aquest patogen no és una cosa nova, amb anterioritat ja havien estat identificats altres cucs que es propagaven emprant Skype.

Per evitar les infeccions no només d’aquest patogen, sinó en general de qualsevol malware que es transmeti aprofitant les aplicacions de xat i missatgeria instantània, és important no descarregar i executar qualsevol fitxer que ens enviïn amics i coneguts nostres, per molta confiança que aquests ens puguin generar.

El millor en el cas de rebre una invitació de qualsevol mena per part d’algú conegut és no acceptar-la immediatament, i posar-nos en contacte amb qui ens l’ha enviat però, sempre que sigui possible, a través d’un altre mitjà de comunicació diferent d’aquell pel qual ens ha enviat la invitació.

Per exemple, si aquesta ens arriba per Skype, posar-nos en contacte amb l’emissor mitjançant una trucada telefònica (per telèfon convencional), WhatsApp o Hangouts, però mai a través del mateix Skype i, si és possible, per trucada de veu a través de telèfon convencional, ja que el que pot estar compromès no és només el seu Skype, si no tot el seu ordinador.

D’aquesta manera podrem assegurar-nos que la invitació és legítima, o advertir-lo de la situació que s’està donant si el nostre contacte no havia advertit prèviament que el seu dispositiu estava infectat.

Imatges del blog de Panda Security

Guillem Alsina
Etiquetes: