Allo+Duo els rivals de Google per a WhatsApp

Compartir

Aplicació de missatgeria una, de videoconferència l’altra, que sumen esforços per contrarestar l’app de Facebook. Ho aconseguiran?

Google va presentar ahir a la keynote de la Google I/O dues noves aplicacions, una de missatgeria instantània, Allo (amb una sonoritat propera al hallo alemany -hola-), i una altra de videoconferència, Duo.

Sobretot Allo, però les dues en conjunt ara que es rumoreja que WhatsApp està acabant d’enllestir les videotrucades al seu servei, semblen pensades per contrarestar el poder de l’aplicació de missatgeria instantània propietat de Facebook. El primer indici és que Allo no dependrà d’un nom d’usuari i del compte de Google, sinó que estarà lligada al número de telèfon mòbil que tinguem.

Allo es presenta com una eina que facilita la comunicació i l’expressivitat, proporcionant suport al joc d’emojis i una gran facilitat per a personalitzar les converses gràcies a poder retocar com vulguem la mida del text i afegir fotografies que podem retocar des de la mateixa aplicació.

Si les grans estrelles de la Google I/O d’aquest any són la intel·ligència artificial i el machine learning (l’aprenentatge per part de la màquina), Allo no es queda al marge d’aquesta tendència, i el que fa és incorporar la tecnologia de Google Assistant per tal d’aprendre les nostres respostes ràpides més habituals, i suggerir-les en el moment que anem a respondre a una frase de la persona amb la qui estem parlant.

Aquesta mateixa intel·ligència artificial és la que li permet a Allo “copsar” el contingut d’una fotografia i suggerir possibles respostes en consonància. Per exemple, si a la imatge hi surt un gos, Allo “entendrà” que el protagonista principal de la imatge és un gos i, entre les possibles respostes suggerides, podríem trobar-hi alguna com ara “quin gos més bonic!“.

Entre els contactes amb els quals podrem dialogar hi trobem també l’assistent de Google, amb el qual fins i tot podrem jugar-hi a jocs. Terceres parts tindran accés a crear jocs que formaran part d’Assistant, i és previsible que també altres tipus d’aplicacions.

En Allo s’hi han incorporat les darreres tendències que han trobat l’èxit al mercat tecnològic com, per exemple, els continguts amb “data de caducitat”, com els de Snapchat. En aquest cas, l’aplicació ens permetrà obrir un xat en mode incògnit, el qual no deixarà rastre en el terminal ni mostrarà notificacions visibles de la seva existència, al contrari que la resta de xats, i que un cop esborrat del terminal, no deixarà cap pista sobre la seva existència… almenys no en el terminal, altra cosa és el rastre que podria deixar en els servidors de Google per tal de complir amb les regulacions estatunidenques i de la resta dels països on opera la multinacional del cercador.

Pel que fa a Duo (recordeu: l’app de videotrucada), també està basada en el número de telèfon mòbil de la mateixa manera que Allo, i el seu principal atractiu és una funció d’allò més curiosa: quan algú ens truca, abans d’agafar la trucada ja el veiem en vídeo, en una mena de visualització prèvia (preview) del que veurem si agafem la trucada. Cal fer notar que qui truca no ens veu o, almenys, ahir no es va explicar res en aquest sentit.

Això últim és lògic: mentre que qui ens truca escull en quin moment ho fa i és conscient de què fa una videotrucada, a nosaltres ens pot “enganxar” en qualsevol moment, fins i tot un d’íntim que no volem exposar.

Aquesta funcionalitat rep el nom de knock knock, onomatopeia en anglès de picar a la porta.

Segons indiquen des de Google, Duo empra un protocol de videoconferència que permet oferir una gran qualitat d’imatge fins i tot quan la nostra connexió no és gaire bona.

Veient les funcionalitats de la parella formada per Allo i Duo, no deixo de pensar que bona part d’aquestes ja les presentava Hangouts, una app ja existent, amb la seva base d’usuaris i que s’hagués pogut remodelar per afegir les característiques de les dues aplicacions ara presentades. Per què no s’ha fet així?

Suposo que és una qüestió més de màrqueting, de vendre aquestes apps com una novetat al públic jove, més que no pas de tecnologia.

Ambdues aplicacions estaran disponibles a partir d’algun moment d’aquest estiu tant per a iOS (iPhone) com per a Android.

Guillem Alsina
Etiquetes: