Apps avisen dels perills en països on el col·lectiu gay és perseguit

Compartir

La intolerància i l’homofòbia encara campen, malauradament, pel món. Les noves tecnologies permeten acudir al rescat d’aquells qui han de ser forçosament discrets.

Suposo que podria quedar bé encetant aquest article dient alguna cosa com ara que jo tinc amics gays i que per a mi són iguals que els altres. Però no ho faré: jo tinc amics i amigues i punt, i la seva orientació sexual, creences religioses o l’equip de futbol que els agrada no m’importa gens. Miro, això si, de rodejar-me de gent que siguin bones persones, i miro de ser-ne un bon amic quan ho necessiten, ja sabeu, aquella frase de “els amics de veritat venen quan no els has cridat però els necessites“. Sóc conscient, però que no tothom ni a tot el món es deixa de jutjar certes opcions i eleccions del veí, i no m’estic referint a l’equip de futbol que hom prefereix.

Per diversos motius que s’escapen a la meva comprensió lògica, en ple segle XXI encara hi ha gent que discrimina aquells qui tenen una orientació sexual diferent de l’heterosexual fins al punt de poder-hi emprendre actes violents en contra de tota aquella persona que sospiten que no “professa” la seva mateixa orientació sexual, i fins i tot estats on les pràctiques considerades homosexuals estan penades per la llei, quelcom que no impedeix -com és lògic- que hi hagi una comunitat gay que hagi de viure en la clandestinitat, tal com moltes vegades els primers cristians ho van haver de fer per protegir-se davant les autoritats de l’Imperi Romà.

Els perills ni han de privar ni priven de viatjar allà on sigui, però si hom és gay i se’n va, per exemple, a Rússia o a l’Iran, haurà de ser conscient de què pot viure certes situacions que, més enllà de ser poc confortables, poden passar directament a ser perilloses. I no ho dic pas perquè els russos o els iranians siguin en el seu conjunt gent intolerant, al contrari, però sí que hi ha certes mesures discriminatòries impulsades des dels respectius governs que poden posar en perill la seguretat física d’alguns dels visitants a aquests països.

Per tal d’avisar les persones homosexuals que es troben “en terra hostil”, la xarxa social Scruff avisa, a través de la seva app mòbil (disponible per a iOS, Android i Windows) del perill des del primer moment que hom posa el peu a terra, informant de les conseqüències legals que pot tenir a la zona el ser enxampat en determinades actituds amb persones del mateix sexe.

Si bé aquesta xarxa social i app està pensada per poder descobrir i entrar amb contacte amb altres persones que es troben geogràficament properes, en aquests països conflictius o amb un elevat grau de conflictivitat pel que fa a les relacions homosexuals, es continua facilitant el contacte entre persones però buscant formes molt més segures i anònimes per tal de no esdevenir una arma emprada per les autoritats repressores per a detectar infractors de les lleis antihomosexuals.

En aquest sentit, l’app busca oferir la màxima protecció impedint que siguin emprats mètodes com la triangulació per a descobrir la localització d’altres usuaris.

Scruff també compta amb una sèrie d’usuaris que actuen “d’ambaixadors” (Scruff ambassadors), i que són usuaris de l’app amb els quals es pot contactar a través de la mateixa per tal de rebre indicacions no només sobre els llocs a visitar de la ciutat de destinació, sinó també sobre possibles riscos i zones perilloses on podrien ser agredits.

Una altra xarxa social orientada al públic homosexual que té en compte les zones perilloses del planeta per a aquest col·lectiu és PlanetRomeo, que en la seva app mòbil (iOS i Android) dóna a qualsevol dels seus usuaris els permisos Premium encara que aquest no els hagi pagat. Una manera de mantenir-lo informat i alerta sobre els perills que es pot trobar.

Guillem Alsina
Etiquetes: