“Arqueologia” tecnològica: identifiquen el fitxer torrent més antic

Compartir

És una versió en codi ASCII del film The Matrix, que porta més de dotze anys essent compartit.

BitTorrent és un protocol d’intercanvi d’arxius P2P (acrònim de peer-to-peer en anglès, que ve a significar “d’igual a igual“) que facilita que aquells qui tenen un determinat arxiu el puguin posar a disposició de la resta dels internautes que s’instal·lin un programa compatible amb aquest sistema. La descàrrega es farà directament des de l’ordinador qui poseeixi el fitxer, sense haver de passar per servidors centralitzats que allotgin el contingut.

Nascut per accelerar les descàrregues a base de multiplicar el nombre de fonts des de les quals es descarrega aprofitant l’ample de banda dedicat a pujada de continguts a la xarxa, es va popularitzar -no ho neguem- gràcies a la pirateria de pel·lícules i programari entre altres continguts, especialment a través de llocs web com The Pirate Bay.

La seva descentralització dificulta en gran mesura els atacs legals contra els usuaris, malgrat que moltes pàgines que recullen “torrents” (fitxers de definició que serveixen per localitzar i descarregar els continguts) si han patit les envestides de la justicia en diversos països.

És en aquest context en el que hem de situar que la durada d’un d’aquests fitxers torrent depèn de la seva popularitat i demanda, així com de la publicació de noves versions. Si és una pel·lícula, aquesta pot ser substituïda per ripejats (conversions de DVDs a fitxers descarregables) de més qualitat, en altres idiomes o d’altres versions (muntatges del director, versions remasteritzades,…). Això implica una vida mitjana dels torrents no excessivament llarga.

Tots tret d’un, el torrent identificat més antic, amb una dotzena d’anys a les seves espatlles. I aquest venerable “ancià” entre els torrents és, ni més ni menys, que una versió feta en codi ASCII del film Matrix, protagonitzat per Keanu Reeves i que en el seu moment feu furor entre els més tecnòlegs.

El codi ASCII no ve a ser res més que tots els números, lletres i símbols que l’ordinador pot representar en una pantalla de text. Amb aquests símbols sovint s’hi fa art, emprant-los per a representar imatges complexes.

El film Matrix, precisament, feia un homenatge a aquesta forma d’expressió artística tan pròpia d’aquells als qui els agraden les tecnologies, amb les famoses lletres verdes que queien davant del fons negre d’una pantalla, i que simbolitzaven la matriu del títol.

El lloc web que l’allotjava ja va passar a millor vida fa temps (malgrat que se n’ha fet una versió restaurada basant-se en l’original), el fitxer ha passat per moments delicats, ja que arribà un punt que només fou compartit per dues persones, però ara la publicació TorrentFreak identifica fins a sis “llavors d’aquesta pel·lícula feta per aficionats.

Aquí queda, doncs, com una curiositat més de l’univers tecnològic. Aquest cop, veritable “arqueologia” techie.

Guillem Alsina
Etiquetes: