Breu guia de com eliminar la teva presència en línia

Compartir

No és possible fer-ho al 100%, però sí que podem fer una bona neteja seguint aquestes passes.

A vegades necessitem començar de cap i de nou. Abans això era més fàcil, però ara la presència en línia va deixant traces de la nostra persona en diversos llocs, dels quals cada dia en tenim menys control.

Quan ens inscrivim en qualsevol servei en línia, hem de donar una sèrie de dades personals que van a parar a les bases de dades de l’empresa prestadora del servei. D’aquí, aquestes es poden compartir amb les nostres dades que tenen la resta de les empreses del grup (com en els casos de Google o Facebook) per tal de formar un perfil nostre el més complet possible, i fins i tot arribar a terceres parts en ser venudes o filtrades. La qüestió és que les nostres dades poden acabar fora del nostre control.

És per això que sovint ens preguntem si pot arribar a ser possible acabar completament amb la nostra presència en línia per sempre.

La resposta a aquesta pregunta és, habitualment, que no, però sí que podem mirar de minimitzar la informació sobre nosaltres que hi ha surant pel ciberespai. Coneguem com.

Desactivar els nostres comptes

Correu electrònic, comptes a les xarxes socials, serveis en línia de tota mena… es tracta de seguir els procediments marcats pel servei en línia per a deixar-los, escollint en cada cas les opcions que ens proposin que ens permetin esborrar les nostres dades personals, o el màxim d’aquestes.

Segur que aquests serveis no se’n queden algunes? De ben segur que alguna còpia de seguretat o fitxer “no oficial” tindran on hi constin les nostres dades, però això és quelcom que ja no podem evitar…

Googleja’t

Per intentar esborrar qualsevol rastre de la teva presència en línia, busca on surts. Res millor que una mica d’egosurfing, és a dir, buscar-te a tu mateix per la web. I encara que el titular d’aquesta secció t’animi a fer-ho pel cercador més emprat, no oblidis que també hi ha altres alternatives, com ara Bing o Yahoo!

Despista aquells qui et busquin

Crea informació falsa sobre tu i publica-la a Internet, en serveis en línia o xarxes socials. Una data de naixement equivocada, un domicili fictici… Si sospites que un lloc web no et deixarà esborrar la teva informació personal o se’n quedarà una còpia, “actualitza-la” amb dades falses, de manera que aquesta informació estigui “adulterada”.

Compte amb fer-ho en llocs web oficials del govern, per exemple… tampoc és qüestió de “jugar amb foc”.

Dóna’t de baixa de tot allò que puguis

A més dels serveis en línia, segurament al llarg de tots aquests anys t’hauràs inscrit en diverses llistes de distribució o newsletters. Dóna-t’en també de baixa.

Intenta que esborrin les teves dades per les bones

En aquells serveis en línia en els quals vegis que no volen eliminar les teves dades, no hi hagi l’opció per a fer-ho, o creguis que no ho han fet com calia, pots provar de posar-t’hi en contacte directament.

Per a això, busca l’adreça de correu corresponent i, davant de tot, sigues educat. No tens garanties de què la retirada de les dades es faci de manera efectiva, però per provar-ho tampoc hi perds res…

Consulta un advocat

Si així i tot, saps de manera fefaent que alguna empresa se’t resisteix i tens realment ganes de què les teves dades desapareguin dels seus servidors, prepara’t per a una contesa legal.

Hi ha serveis que ho fan per tu

Si ets d’aquells als qui fa mandra anar esborrant la seva presència en línia, t’ho posarem encara més fàcil: hi ha serveis en línia (valgui la redundància) que fan aquesta feina per tu, com JustDelete.Me. Aquest té una sèrie de serveis dels quals te’n pot esborrar, classificats com a senzills, mitjans i complicats. I llavors en té d’altres als quals classifica com a impossibles, és a dir, que un cop hi entres, ja res pot eliminar-ne les teves dades.

Dóna dades falses d’entrada

El millor remei per no haver de tenir tota aquesta feinada és, ja d’entrada, quan et donis d’alta en un servei en línia, proporcionar dades que no es corresponguin amb la realitat per tal de protegir la teva intimitat.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: