#BringBackOurGirls i l’activisme a les xarxes socials

Compartir

273 noies nigerianes van ser segrestades de l’internat on estudiaven per una organització terrorista. Va passar en un país on els atacs d’aquests grups són una cosa comuna. Un país que a principis d’aquest any van ser assassinats, també en una residencia, desenes de nens, i no va tenir cap ressò. Però aquesta vegada, després de setmanes de silenci, ens arriba la noticia. A Nigèria, Ibrahim Musa Abdullahi, va començar una campanya de hashtag activism, un fenomen que dóna suport a una causa a les xarxes socials.

#BringBackOurGirls és l’etiqueta utilitzada per la gent del carrer, per les celebritats i els polítics, i que ens presenta la història d’aquestes noies amb l’anhel d’una solució.

Van participar, entre d’altres, Malala Yousefza, Hillary Clinton, Michelle Obama, i, també, famosos com Emma Watson, Olivia Wilde o Kim Kardashian. Sí, cadascun d’aquests missatges, sol, no tindria cap resultat. Sí, potser alguns han utilitzat el moment per aconseguir publicitat. Sí, no costa res clicar un m’agrada o fer un retuit. I fins i tot va ser un tema que es va convertir en viral i humorístic amb María Dolores de Cospedal.

Però ara el món sap el que va passar. Gràcies això Nigèria ha rebut el suport internacional per salvar les noies i, igual d’important, castigar els delinqüents. #BringBackOurGirls ja no és el problema d’un país amb una administració ineficaç i corrupta. Ha creuat les fronteres territorials i culturals, unint-nos sota els seus valors: la llibertat, la seguretat i l’educació.

Aquesta campanya ha rebut molts elogis i moltes crítiques. Però el concepte destacat va més enllà d’una simple etiqueta. Mostra que la ignorància no té excusa i la falta de reacció ens fa igual de culpables. Confirma que l’educació és el generador del canvi social i polític. D’aquesta forma es pot donar força a un missatge, es poden tenir criteris de valor i es poden escollir líders que representin amb dedicació els drets i els interessos del seus ciutadans.

Bring Back Our Girls

Boko Haram es pot traduir com “l’educació occidental és sacrilegi”. Els règims i grups extremistes tenen por de la població instruïda. Els nens són les primeres víctimes del seu propòsit, eliminar els intel·lectuals i controlar l’ensenyament.

Aquest ha de ser el futur. Internet 3.0: l’acció. Una plataforma global que ens permetrà tornar a l’@gora. Que ens donarà mitjans per decidir i actuar. Informació variada i no interpretada, eliminant la politització dels mitjans multimèdia. Educació gratuïta per pensar per nosaltres mateixos i desenvolupar una consciència cívica. Participació política i accés als poders executius. Llavors estarem realment lliures, amb el dret d’opinar, capaços d’argumentar i amb eines per actuar.


YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: