CaixaBank lidera fundació dedicada a la seguretat informàtica

Antoni Massanell, Vicepresident de CaixaBank, a l'acte de cloenda del simposi
Compartir

El nou organisme serà transversal, aplegant governs, empreses privades, universitats i cossos de seguretat, i tindrà la seu a Barcelona.

Si hi ha un teixit preocupat per la seguretat de les transaccions en línia i el cibercrim, aquest és, sense cap mena de dubte, el bancari. O, almenys, així ho hauria d’estar, ja que els bancs i els seus clients que treballen amb banca en línia són els objectius més sucosos per a tota mena de cibercriminals.

Mentre algunes companyies dedicades a la seguretat informàtica com ara la russa Kaspersky es queixen que la majoria dels bancs no fa gaire res per pal·liar els problemes que se’ls plantegen amb la seguretat en línia (argument menystingut per molts com a alarmista), des de les entitats bancàries es defensen indicant que són els primers interessats en proporcionar uns serveis segurs als seus clients.

Independentment de qui tingui més o menys raó en aquesta pugna, CaixaBank ha anunciat el seu lideratge en la creació d’una nova institució internacional de caire transversal i dedicada a la lluita contra el cibercrim i per a la millora en la seguretat de les connexions i les transaccions electròniques.

Presentada en el marc del Symposium on Electronic Crime Research, eCrime 2015, que s’ha celebrat del 26 al 29 de maig a Barcelona, l’APWG.EU aplega entitats bancàries, empreses del sector privat dedicades a la seguretat tecnològica (maquinari i programari), institucions governamentals, universitats, i cossos policials, buscant una transversalitat que permeti als diversos actors implicats conèixer les necessitats de cadascun i col·laborar activament per resoldre els problemes.

La nova entitat, que ha estat presentada en la clausura del congrés per Antoni Massanell (Vicepresident de CaixaBank), tindrà la seva seu a Barcelona, i actuarà en forma de fundació.

Com a fundadors d’aquesta nova fundació, hi consten tant la mateixa CaixaBank, com l’AntiPhishing Working Group, una associació creada als Estats Units l’any 2003 i que agrupa més de 2.000 membres a tot el món. APWG.eu es podrà considerar el capítol europeu d’aquesta darrera, tant per la coincidència de les sigles com pels objectius, la manera de treballar i d’organitzar-se.

L’organització està oberta a acollir qualsevol empresa o entitat interessada en col·laborar a combatre el cibercrim. De moment, han signat acord amb ella Telefónica i GMV, i hi col·laboren Erste, Group Bank, Oracle i Switch.ch.

A més, l’ ICANN ha decidit incorporar-se tant a l’APWG dels Estats Units com a l’APWG.eu. En aquest darrer formarà part del comitè consultiu (nivell equivalent al comitè de direcció de l’entitat).

Fonamentalment, l’APWG.eu oferirà als seus membres un arxiu comú de dades sobre ciberdelinqüència que estaran a disposició dels socis de l’organització. D’altra banda, l’aliança donarà suport a la investigació científica sobre seguretat a través de la comunitat d’especialistes eCrime Research. Per al públic no especialitzat, l’APWG.eu impulsarà campanyes de divulgació sobre com utilitzar Internet de manera segura.

Imatge de portada: Antoni Massanell, Vicepresident de CaixaBank, a l’acte de cloenda del simposi. Fotografia gentilesa de CaixaBank

Guillem Alsina
Etiquetes: