Chrome donarà preferència a l’HTML5 sobre el Flash

Compartir

No abandonarà el suport al format d’Adobe, però com a opció per defecte n’oferirà la versió HTML5 en cas que aquesta estigui disponible.

En qüestió de mesos, Chromium (la versió lliure del navegador web Google Chrome, en la qual es basa aquest darrer) canviarà la manera de gestionar els llocs web amb contingut multimèdia: si aquests disposen de versió en HTML5 amb vídeo natiu en aquest format, se li donarà preferència per davant de la versió amb contingut en format Flash.

Si el lloc en qüestió no disposa d’alternativa a la versió Flash o aquesta és l’única versió, se seguirà mostrant aquesta, però l’usuari haurà d’activar, el primer cop que hi entri (és probable que en mode de navegació privada, això ens passi cada vegada que hi entrem) l’execució del plug-in de Flash mitjançant una advertència que presentarà el navegador.

Així ho ha indicat Anthony Laforge, Technical Program Manager de Google per al navegador Chrome, en una entrada al grup de discussió de Chromium a Google Groups.

Advertència demanant l'activació del plug-in de Flash en una pàgina web. Clic per a engrandir

Advertència demanant l’activació del plug-in de Flash en una pàgina web. Clic per a engrandir

El navegador ja vindrà programat amb una llista dels deu llocs web que encara empren Flash i no tenen alternativa en HTML5, i que més consulten els usuaris, llista creada a partir de les estadístiques d’ús de les quals disposa Google: YouTube, Facebook, Yahoo, VK, Live.com, Yandex.ru, OK.ru, Twitch.tv, Amazon, i Mail.ru.

El reproductor de Flash ha demostrat ser una de les peces de programari amb més quantitat de forats de seguretat, i la seva presència és cada cop més qüestionada. Una de les condicions amb les quals partia l’HTML5 era la creació d’un estàndard de vídeo, de manera que es pogués inserir vídeo en una pàgina i reproduir-lo des dels dispositius clients sense necessitar cap peça de programari addicional.

Apple ja va bloquejar en el seu moment la possibilitat de reproduir continguts en Flash en el seu iPhone.

No hi ha data definida per a la introducció d’aquest canvi, Laforge només especifica que es donarà en algun moment més endavant en aquest mateix any.

Guillem Alsina
Etiquetes: