Chrome escolta les teves converses

Compartir

El navegador web té el micro constantment obert per a la funcionalitat Google Now, el que ja ha provocat cert rebombori entre els internautes, car podria ser aprofitat per a espiar.

Discretament, Google ha afegit una característica a les darreres versions de Chrome que ha arribat als internautes que empren habitualment aquest navegador mercès a les actualitzacions automàtiques, i que consisteix en obrir el micro per escoltar constantment el què hom està dient.

Per què? Molt senzill: fa ja algun temps, la multinacional del cercador va posar a disposició dels internautes a través de Chrome la funcionalitat Google Now, un assistent personal que s’activa i s’empra mitjançant la veu i que va néixer per al sistema Android. Aquest assistent s’utilitza dient-li a la màquina “OK Google” per veu.

Per a què la comanda funcioni i no haguem de tocar l’ordinador per fer-la funcionar, lògicament el micro ha d’estar obert i escoltant de forma permanent, a l’espera de que diguem les paraules màgiques “OK Google”. I d’aquí que, senzillament, la companyia nord-americana hagi decidit activar-la.

Però el fet de que ho hagi fet tan discretament, sense dir res a ningú, i que sigui una funcionalitat tan delicada que escolta permanentment el que diem, ha indignat alguns internautes, que s’estan queixant amargament en fòrums públics de la xarxa de xarxes.

La lògica que empren aquests també és demolidora: si el micròfon ens està escoltant permanentment, capta tot el que diu qui es trobi a prop seu i, per tant, també és susceptible d’escoltar les nostres converses. I, si les escolta, també les pot filtrar, a través d’Internet, cap als servidors de Google o d’alguna altra entitat (NSA?). És a dir, tenim una potencial eina d’espionatge ficada a casa nostra.

Tot i que ja fa uns dies que l’actualització que activa el micròfon de forma permanent corre per la xarxa, cap hacker ni expert en seguretat ha detectat un fluxe de dades entre els ordinadors personals i els servidors de Google o de qualsevol altra entitat que apunti cap a un espionatge massiu del que diem, però existeix la possibilitat de que aquesta opció pugui ser activada mitjançant una senyal de control remota enviada a un navegador en concret, de manera que l’espionatge es pugui fer de manera sel·lectiva.

En qualsevol cas, l’opció existeix, és ben real i comprovable, mentre que la de l’espionatge és encara una hipòtesi, malgrat que ben plausible.

Com saber si el nostre Chrome ens està escoltant

Tot i que diuen que hi ha coses que millor no saber-les, potser us pot interessar conèixer si el vostre navegador web escolta permanentment (o, almenys, ho pot fer) tot el que dieu. És tan senzill com introduïr la comanda chrome://voicesearch a la barra d’adreces del navegador i prémer la tecla enter.

A la finestra us hi hauria de sortir un resum d’estat semblant a aquest:

Chrome_voicesearch

Fixeu-vos en tres paràmetres: NaCl Enabled, Microphone, i Audio Capture Allowed. Especialment el darrer, ja que és el que permet que es capturi l’àudio de forma permanent. Si el seu valor és yes, saludeu, doncs Chrome us està escoltant…

És possible bloquejar-ho?

Sense voler fer cap acudit, al respecte us haig de dir que tinc dues noticies, una de bona i una de dolenta. La bona (i no, no us preguntaré quina voleu saber primer) és que, efectivament, existeix una manera de desactivar aquesta opció, mentre que la dolenta és que no tothom la té activada i, per tant, no pot aturar la captura de l’àudio de l’entorn inmediat en Chrome.

En cas que la tingueu, l’heu d’anar a buscar a la configuració del navegador, que podreu trobar còmodament introduïnt la comanda chrome://settings/ a la barra d’adreces i buscant a la secció on hi configurem els cercadors un quadre que ens permet activar o desactivar l’opció d’iniciar una cerca de veu dictant “OK Google” a l’ordinador.

I què passa si no teniu aquesta opció? Doncs senzill: que, almenys de moment, no teniu l’opció de desactivar Google Now.

Si és el cas, doncs, i us molesta que us puguin espiar, potser és l’hora de plantejar-vos un canvi de navegador web…

Guillem Alsina
Etiquetes: