“Cibercrimen”, un llibre que ens posa en guàrdia

Compartir

Sovint pensem que les accions dels cibercriminals a Internet no ens afecten perquè no som prou importants. Però ens equivoquem, i aquest llibre ens ho demostra i també ens explica bones pràctiques per evitar ser les properes víctimes.

La Mercè Molist ho ha tornat a fer, i aquest cop té un còmplice: Manel Medina. Veient el titular potser us podrieu pensar que el que han fet aquest parell ha estat algun acte de terrorisme digital o cibercrim, però res més lluny d’això, si no allò diametralment oposat: posar-nos en guàrdia contra les accions d’aquells qui ens volen mal a la xarxa.

“Cibercrimen” -de moment, i fins on jo sé, només es troba disponible en castellà- és un llibre que no es queda només en els exemples i en les paraules d’advertiment o els consells paternalistes que acaben en màximes a l’estil “jo ja t’ho deia“, si no que busca ser un manual pràctic per evitar, precisament, mals majors.

Fent servir casos famosos molt coneguts com el robatori de dades de clients del banc nord-americà JP Morgan, el Celebgate (el robatori i exposició a Internet de centenars de fotos íntimes de famoses), o el robatori d’identitat a Twitter patit pel president estatunidenc Barack Obama, “Cibercrimen” analitza el com es va fer i com es podria haver evitat, posant especial èmfasi en què això ens podria haver passat a qualsevol de nosaltres.

Mercè Molist, co-autora del llibre, és, al meu parer, una de les millors comunicadores existents actualment en l’àmbit de les noves tecnologies, especialment brillant pel seu compromís amb el món del hacking, el qual no s’ha cansat de difondre en positiu, així com pels seus articles de difusió sobre seguretat informàtica.

És també autora de Hackstory.es, la història del hacking a la Península Ibèrica, i ha treballat per a mitjans tan coneguts com La Vanguardia, El País, CNR o l’enyorada revista @rroba.

L’altre co-autor és Manel Medina, expert en seguretat informàtica i de signatura electrònica reconegut mundialment, i assesor del Comitè Europeu en la implantació de normatives per a la signatura electrònica.

Catedràtic de la UPC i doctorat per l’École Polytechnique Fédérale de Lausanne (Suïssa), fou el fundador del primer equip de resposta ràpida a incidents de seguretat electrònica a l’Estat Espanyol (esCERT-UPC), i també ha estat creador del primer servei europeu internacional de validació de certificats electrònics.

La presentació oficial d’aquest llibre es durà a terme el proper dimecres dia 27 a la Llibreria Hispano-Americana de la Gran Via de Barcelona.

Guillem Alsina
Etiquetes: