Cinc consells per usar la missatgeria instantània mòbil de manera segura

Fotografia de Nicki Varkevisser a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Gairebé tots emprem aquests serveis, però pocs ens aturem a pensar en els riscos que comporten per a la seguretat.

Imatge de portada de Nicki Varkevisser a Flickr sota llicència Creative Commons

Si us parlem de missatgeria instantània al mòbil, possiblement molts de vosaltres no sabreu a què ens referim, però si us diem WhatsApp, Telegram o Hangouts, segurament ho relacionareu amb el concepte que, genèricament, correspon a la missatgeria instantània.

Aquesta no és res més que poder enviar missatges a una altra persona o un grup de persones, que són rebuts al seu/s terminal/s pràcticament al mateix moment, és a dir, de manera instantània (i d’aquí el nom). I si el terminal està apagat, es reben en el mateix moment en què aquest torna a fer connexió amb la xarxa.

Aquestes aplicacions, com les esmentades abans, comporten una sèrie de perills en l’ús habitual que hem d’evitar per tal de mantenir segur el nostre telèfon i, amb ell, les nostres dades personals i sensibles, com ara les dades bancàries si emprem serveis de banca en línia en mobilitat.

Per a això, els creadors de Coga -una aplicació de missatgeria instantània que emfatitza en l’anonimat i la seguretat- han elaborat una llista de cinc consells per a un ús correcte i segur de les aplicacions de missatgeria instantània, llista que tot seguit us presentem.

1. Compte amb enviar captures de pantalla

És un costum molt estès entre els usuaris, fer captures de pantalla d’altres converses per enviar-les a altres usuaris que no en són participants. El que hem de pensar bé és si en aquestes captures de pantalla hi ha informació que atempti contra la privacitat de l’altra o les altres persones participants en la conversa que “fotografiem”, ja que això fins i tot ens podria comportar càrregues penals en un judici.

En aquestes captures hi poden constar dades d’usuari com ara el nom i la fotografia, que potser l’altra persona no vol que transcendeixin.

2. Controla el teu perfil

Hem de ser conscients que tots els nostres contactes (amics, coneguts i complets desconeguts amb els quals parlem mitjançant aquestes aplicacions) poden veure les dades i la fotografia del nostre perfil, per tant, compte amb les dades que hi posem, ja que poden revelar més indicis del que nosaltres ens pensem.

Així, descarteu d’entrada posar-hi dades com ara l’adreça on viviu o el vostre estat civil, que podrien suposar una pista per a què cibercriminals portin a terme els seus enganys.

3. Controla la gent que es pot posar en contacte amb tu

De la mateixa manera que a les xarxes socials, cal limitar les persones que es poden posar en contacte amb nosaltres per prudència, i no acceptar mai contactes de perfectes desconeguts, per molt atractius/ves que ens semblin.

La trampa més vella del món és emprar la bellesa per a seduir… amb propòsits poc transparents.

4. Compte amb el que diem

Sincerar-se per missatgeria instantània és molt senzill, ja que no li veiem la cara a l’altra persona. Així, expressar mals sentiments envers algú o, tot al contrari, sentiments que van més enllà de l’amistat, sobretot quan això involucra a terceres persones, pot posar-nos en un compromís.

També hem de ser conscients que un contacte que coneixem bé podria no ser-ho; un telèfon robat o perdut i recuperat per algú que ha decidit gastar una broma o encara pitjor… podria ser que penséssim que estem parlant amb algú i, en realitat, ho estem fent amb algú altre, així que compte amb respondre a preguntes fora del que podríem considerar habitual.

5. Tota la seguretat és poca

Consell vàlid per a la nostra relació amb qualsevol dispositiu tecnològic. Hem de mirar de decantar-nos sempre per l’aplicació que ens doni la màxima seguretat, informant-nos no només si encripta les converses, sinó també del grau d’aquesta encriptació o de les facilitats que ens posa a l’abast per garantir el nostre anonimat.

Aquest és un punt difícil, ja que l’ús d’una aplicació o altra de missatgeria instantània acaba essent fruït de la pressió de l’entorn, és a dir, acabem usant la mateixa aplicació que tothom fa servir. Avui en dia, però, és fàcil tenir més d’una app d’aquesta mena instal·lada als nostres telèfons i, per tant, nosaltres també podem influir en els altres per a què s’instal·lin en els seus aparells una app determinada.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: