Cine gratis legalment a Internet? Sí!

Fotografia de l'usuari Pedro a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Hi ha molts continguts, tant cinematogràfics com documentals, moderns i clàssics, mainstream i alternatius, dels quals en podem gaudir gratuïtament a la xarxa de xarxes.

Imatge de portada de l’usuari Pedro a Flickr sota llicència Creative Commons

Si ens pregunten com podem veure pel·lícules de manera gratuïta a Internet, a la majoria de nosaltres ens vindrà de seguida al cap la pirateria, llocs web de descàrregues i sistemes P2P com Popcorn Time que permeten veure les darreres estrenes de manera gratuïta, però a canvi de saltar-se els drets de propietat intel·lectual.

No obstant això, i si no ens limitem només al cinema més comercial i acceptem veure continguts audiovisuals en anglès, Internet es converteix en una gran base de dades que allotja milers de gigabytes de continguts, pel·lícules i documentals als quals els han caducat els drets de propietat intel·lectual, o els detentors dels quals han refusat exercir-los, donant el material al domini públic.

Però, on podem trobar aquests continguts? Avui us portem vuit llocs d’Internet on podreu trobar pel·lícules i documentals gratuïtament i de manera legal.

Public Domain Torrents

Pel·lícules clàssiques i films de sèrie B en aquest lloc web d’estètica pròpia dels anys 90 digna de la millor pàgina de Geocities.

Els continguts estan dividits en categories, que podem trobar en el lateral esquerre, a mitja pàgina. Els fitxers es poden descarregar en diverses qualitats i optimitzats per a la seva visualització en pantalles grans, o bé en dispositius mòbils.

Tal com el nom del lloc web indica, les descàrregues es realitzen mitjançant el protocol P2P BitTorrent, pel que ens caldrà un client d’aquest per poder-les dur a terme.

Watch Documentary

Si prefereixes una dosi de realitat, per dura que aquesta sigui, enlloc de ficció, aquest és el teu lloc web.

Hi pots trobar reportatges de productores tan reconegudes com Al Jazeera World o National Geographic, organitzats per productores o en categories. S’hi inclou, per exemple, la sèrie Cosmos original, amb Carl Sagan.

SF Online Short Films

Peces artístiques en petit format, algunes d’elles nominades als Oscar o als BAFTA britànics, o bé guanyadores d’un d’aquests prestigiosos guardons.

Classic Cinema Online

Tot i que no hi ha una gran varietat de continguts, podem trobar-ne en blanc i negre i en color, de sèrie B, i pel·lícules de cinema mut.

També tenim sèries clàssiques de la televisió dels EUA, com el Capità Amèrica del 1944 (en plena Segona Guerra Mundial). No, no hi surt en Chris Evans, evidentment…

Top Documentary Films

Els documentals que recull aquest lloc web potser no els veureu a cap canal de televisió, ja que són de productores més alternatives, però l’interès està assegurat.

Els continguts es divideixen en categories, que podreu trobar llistades a la part dreta de la pàgina. Estètica més minimalista i acurada que les altres pàgines, però com en la gran majoria, sembla que els dissenyadors no estan al corrent de les darreres tecnologies i tendències.

PopcornFlix

Amb films com Monster (Charlize Theron, Christina Ricci), Rat Race (Cuba Gooding Jr, Rowan Atkinson, John Cleese), o Battle in Seattle (Woody Harrelson, Ray Liotta), aquest lloc web no acaba d’encaixar amb cap de les etiquetes que podem penjar a un servei en línia de pel·lícules gratuïtes.

Hi trobem un catàleg restringit de títols secundaris protagonitzats per estrelles del firmament cinematogràfic com els que hem citat o Bruce Willis, Robert De Niro, o Forest Whitaker, pel·lícules que segurament no han acabat de funcionar a les taquilles, que han estat distribuïdes directament en vídeo, o que no han tingut l’acollida que s’esperava.

MoviesFoundOnline.com

És un índex a continguts allotjats en altres llocs web, com YouTube o Dailymation.

Hi podem trobar “joies” com la versió dels Quatre Fantàstics de Roger Corman (un director que, expliquen, un estiu va filmar una pel·lícula a la sala d’espera d’un aeroport per entretenir-se pel retard del seu vol…), o Viuen, una inquietant pel·lícula d’invasions alienígenes que ha esdevingut de culte.

Les categories les trobem a la part superior de la pàgina.

The Internet Archive

Un lloc web genèric que emmagatzema un historial de pàgines web i altres continguts, entre els quals, els audiovisuals.

A la pàgina principal haurem de fer clic a la icona de pel·lícules, i disposar-nos a perdre força temps navegant entre les diferents categories per trobar el que busquem. Això, o deixar-nos endur pel que ens anem trobant…

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: