Com ser l’amo de les teves dades en una CryptoParty

CryptoPartyBCN
Compartir

Ja és un fet comú descobrir que una gran empresa de renom mundial ens ha perdut les contrasenyes i ens recomanen canviar-les el més ràpidament possible. Fins i tot ja sabem el preu que té una contrasenya: només 1 dòlar, com en el cas d’Uber. Tenim un problema: ja hem perdut el control de la nostra seguretat digital. No, m’equivoco, mai l’hem tingut.

El principal problema amb les pèrdues de dades és perquè no sabem el risc que correm a la xarxa. No ens sentim objectius prou importants per als infractors digitals. No ens preocupa la nostra privacitat perquè considerem que no tenim res per amagar, així que no veiem cap problema en l’espionatge virtual que patim. Però, desgraciadament, el problema no és tan simple.

Hem de ser conscients primer dels perills reals i de com ens poden afectar. Si no ens prenem seriosament aquestes qüestions, no només ens deixem desprotegits a nosaltres mateixos, si no que creem punts de fallada i podem posar en situacions delicades també als qui es troben al nostre voltant. Per la informació que ens sigui robada, o fins i tot trobada legalment per l’efecte de compartir recursos dels propis ordinadors a les xarxes locals, es poden fer connexions que ens deixin vulnerables.

Com notem això directament? Ja sabem que a qualsevol web que visitem, ens monitoritzen amb la finalitat de conèixer les nostres preferències per a presentar-nos anuncis que poden ser del nostre interès i fer-nos comprar i gastar el més possible. Quan tens la possibilitat no només de ser manipulat, si no també enganyat amb canvis de preus per a què el venedor conegui bé els teus interessos, llavors si que esdevé un problema tangible.

Si tenim negocis, ens trobem en perill d’espionatge industrial. Si sortim de vacances, estem en perill perquè tothom sap que la casa es queda buida. Quan busquem una nova feina, la futura empresa pot descobrir secrets i circumstancies que ens puguin limitar les oportunitats o els sous.

No hem de ser paranoics. Hem de ser conscients. I hem d’intentar tenir el control i decidir nosaltres què compartim o no. I a la Catosfera 2015, el put de trobada de la internet catalana, hem descobert com fer-ho, ràpid, fàcil i divertit. Ens han preparat una festa, una festa de criptografia, per entendre que sempre que naveguem deixem un rastre com de molles de pa, i per ensenyar-nos a la pràctica com limitar aquests rastres, també com protegir els nostres secrets.

El concepte es diu CryptoParty. Les cryptoparties són tallers ens els quals s’explica als assistents com instal·lar, configurar i fer servir les eines bàsiques per navegar i usar Internet d’una manera més responsable, sabent en quins riscos podem incòrrer en cada moment i avaluant si els volem assumir o no. Fer servir Internet d’una manera segura no és més complicat que circular pel carrer, però quan som petits a tots ens han explicat com creuar un carrer o què volen dir les senyals de trànsit. A les cryptoparties aprens i practiques a circular per internet!

A Catalunya tenim sovint aquests tallers, als quals tothom hi és convidat i animat a participar. Són totalment gratuïts i una bona manera de gaudir d’un dia didàctic, però divertit, per penetrar en el misteriós món dels hackers i del ciberespionatge. Sona molt “jamesbondià“, però després descobriràs que encara que de fora pot semblar elitista i complicat, realment pot ser accessible, divertit i a l’abast de tothom.

Els horaris els trobeu a la seva pàgina web, CaryptoParty Cat o al seu Twitter, i sempre us podeu posar en contacte per realitzar la vostra CryptoParty, sigui amb els companys de feina, els amics, els veïns o en qualsevol comunitat que vulgui descobrir com és el control de les seves dades.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: