Confirmada la incongruència del mercat digital únic

Compartir

Mentre que des del mòbil desapareixerà el concepte de trucada internacional, en el fixe romandrà, segons ens indiquen des de Vodafone Espanya.

Tal i com ja indicava fa alguns dies, malgrat que el concepte de roaming i el sobrecost que aquest implica per als usuaris quan viatgen desapareixerà, no ho faran així les trucades internacionals, que es continuaran facturant i cobrant com a tal.

La regulació d’aquestes estava inclosa en la proposta original de la Comissió Europea del 2013, però va caure després de que hi votessin en contra dos dels co-legisladors.

Preguntats al respecte de les condicions que imposaran, des de Vodafone Espanya m’indiquen que si viatgem, per exemple, a França i des d’allà truquem a un número de telèfon d’Alemanya, aquesta trucada es facturarà com a “nacional” i, per tant tindrà el mateix preu que trucar a un fixe o mòbil del mateix país, i cap sobrecost addicional si disposem d’una tarifa plana de trucades.

En canvi, trucar des del fixe de casa o del despatx a un altre fixe o mòbil d’un altre país europeu tindrà la consideració de trucada internacional i, per tant, també el cost afegit que aquesta suposi sobre la nostra tarifa.

Ja sé què esteu pensant: si trucar des del mòbil no té sobrecost i fer-ho des del fixe si, truquem des del mòbil. Compte amb aquesta pràctica, ja que podria violar el que en la resolució aprovada per Parlament Europeu s’anomena “fair use” (ús just), un significat prou ambigu però sembla pensat per impedir que els ciutadans d’un país puguin creuar les fronteres per adquirir i fer servir un número d’un altre on les tarifes són més econòmiques.

Malgrat tot, som encara en un moment en el què el 2017 queda prou lluny, i fins llavors el lobby de les operadores ja tindrà temps de negociar amb la Comissió Europea tots els serrells que puguin quedar sense tancar per l’acord pres.

Guillem Alsina
Etiquetes: