Consells de seguretat per a la llar connectada

Fotografia de Yury Primakov a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Amb el creixement dels dispositius connectats a les nostres llars, la problemàtica de la seguretat també augmenta, encara que seguint unes normes bàsiques és fàcil protegir-se.

Cada dia creix el nombre de dispositius connectats que tenim a la nostra llar. Primer fou l’ordinador i, amb el pas del temps i l’abaratiment del maquinari, els ordinadors, generalment un sobretaula i un portàtil. Després va venir el telèfon intel·ligent, el tablet, ara són els televisors intel·ligents (smart TV), impressores connectades sense fils a la xarxa, set-top boxes…

La multiplicitat de dispositius, cadascun amb el seu corresponent sistema operatiu i aplicacions, ens facilita i fa més còmoda la vida i les nostres tasques diàries, però també facilita la vida als cibercriminals, que poden treure partit d’això per als seus interessos obscurs.

La productora de programari de seguretat Kaspersky Labs, coneguda pel seu antivirus homònim, ens dóna una sèrie de consells per protegir aquesta llar cada vegada més connectada i més oberta al món i, per això, que també ofereix més oportunitats als cibercriminals.

Perquè cal ser conscient que si fins ara, els atacs a la nostra llar només els havíem de témer per part dels criminals que estaven a prop del nostre domicili i que el podien assaltar directament, el món ha canviat molt, i la informació que tenim en els nostres sistemes electrònics pot ser tan valuosa o més que els diners en efectiu i les possessions materials que tenim al nostre lloc de residència habitual.

Aquests són els consells de Kaspersky:

Canvia les contrasenyes per defecte dels teus dispositius. Molts dispositius de xarxa, com el mateix router, tenen comptes d’usuari i contrasenyes d’administració creades per defecte. És habitual també que les operadores adverteixin que el canvi en aquestes claus d’accés pot dificultar l’accés remot dels seus tècnics i la resolució de problemes però, precisament, del que es tracta és de dificultar l’accés remot també a personatges que tinguin males intencions. Al capdavall, a un tècnic d’una empresa sempre li podem facilitar nosaltres la contrasenya (assegurant-nos prèviament que és qui diu ser i canviant-la a posteriori).

Actualitzar el firmware i el programari a les darreres versions. Contínuament s’estan trobant errors de seguretat en totes les plataformes de programari (sistemes operatius) i corregint-los. Aquesta mesura no ens protegirà davant dels anomenats “zero day exploits“, que són errors coneguts pels cibercriminals però que encara no es troben a les llistes de les companyies creadores de solucions de seguretat, pel que poden ser explotats pels “dolents” al seu aire, però almenys ens protegirà dels errors ja coneguts.

Si no utilitzes la xarxa domèstica, apaga-la. Si quan ens n’anem a dormir no deixem res descarregant ni actualitzant, el més sensat és apagar no només la Wi-Fi, si no la xarxa sencera. D’aquesta manera ens protegim d’atacs remots.

Aprofita la possibilitat que tenen alguns routers i punts d’accés de crear diferents xarxes. De debò és necessari que l’ordinador des del qual treballes amb banca en línia i el televisor des del qual veus pel·lícules en línia estiguin a la mateixa xarxa? Consulta el manual dels teus dispositius d’accés o contracta els serveis d’un tècnic especialitzat.

Deshabilita funcions no necessàries. Tots els dispositius electrònics actuals tenen una gran quantitat de rols, per a això obren molts serveis al món exterior, i cadascun d’aquests serveis és una porta que els malfactors poden usar per entrar a la teva xarxa. Qüestiona’t si de veritat necessites aquesta flexibilitat i apaga aquells serveis que no et siguin necessaris per incrementar la teva seguretat disminuint el nombre de portes per les quals poden entrar els lladres.

Documenta’t. Cada dispositiu que compres, muntes, connectes a la teva xarxa local i configures, ve amb el seu manual d’instruccions. En alguns casos aquest es troba disponible en format digital a la web del fabricant. Que no et faci mandra llegir-te’l! et pots assabentar de coses molt interessants gràcies a ell.

Imatge de portada de Yury Primakov a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: