Consells per no compartir la teva informació personal a internet sense adonar-te’n

Compartir

Va haver-hi un temps en què internet s’associava amb l’anonimat. Ara està comprovat que és a la xarxa on més informació es pot recaptar sobre nosaltres. Les dades ja no solament poden utilitzar-se per robar-nos diners del banc, sinó per condicionar el que comprem, on viatgem, on mengem o, potser, per qui votem.

Aquí t’oferim 7 consells per evitar que comparteixis en internet informació personal que solament a tu et concerneix.

1. Comprova el teu correu.

Una forma molt senzilla que tenen els hackers, les agències d’espionatge i les aplicacions d’obtenir a la teva informació personal és a través del teu correu. Des d’allà accedeixen als teus contactes, els teus moviments i la informació que comparteixes.

Per saber si el teu correu ha estat compromès, n’hi ha prou amb un senzill pas. Simplement introdueix la teva adreça de correu a Haveibeenpwned.com. Aquest servei web té una base de dades amb totes les comptes que s’han vist compromeses en empreses com a Tova, StratforGawker, Píxel Federation, Yahoo!, Sony i Vodafone.

En cas afirmatiu, Haveibeenpwned et dóna tres senzills passos a seguir: canviar la teva contrasenya, agregar més d’una manera d’autenticació i fer que t’avisin si hi ha una nova filtració de comptes de correu electrònic, perquè estiguis alerta.

2. Bloqueja als estranys.

Hi ha serveis com Bluetooth o AirDrop que et permeten enviar i rebre arxius a i de persones que es troben a al teu voltant, encara que no les coneguis. Si ho tens activat, assegura’t que solament pots rebre arxius després del teu consentiment o desactiva-ho per complet. Pots córrer el risc de rebre un virus que comprometi les teves dades.

3. Evita els”preus intel·ligents“.

Potser saps que com més consultes en una aerolínia o cercador de vols realitzis del preu d’uns passatges, més s’encariran. Això es diu el “preu personalitzat” o “preu intel·ligent”. Les companyies detecten el teu interès i s’aprofiten. La llei de l’oferta i la demanda de tota la vida.
Per evitar-ho, pots navegar d’incògnit o consultar aquestes mateixes dates des de diferents dispositius i comprovar si els preus segueixen augmentant.

4. Posa fora de perill el teu vell compte de Yahoo.

Si vas tenir un compte de Yahoo el 2013 vas ser hackejat (i potser no ho sabies), tal com va reconèixer la companyia el mes d’octubre de 2017.
Per això, encara que creguis que no és important perquè ja no la uses, has d’assegurar el teu compte canviant la contrasenya i establint diferents mecanismes d’autenticació.

5. Fes neteja.

Els experts recomanen que, almenys una vegada a l’any, et detinguis i netegis el teu telèfon i el teu Facebook. D’aquesta manera eliminaràs les aplicacions que no uses i que l’única cosa que fan és recol·lectar data sense saber per a què.

El mateix ocorre amb aquells amics o contactes que tens en Facebook i amb els quals no parles. De debò necessites que coneguin tota la informació que comparteixes a la xarxa social?

6. Protegeix als teus amics.

Si tries que una aplicació tingui accés a les teves fotos o a la teva ubicació és decisió teva, però protegeix als teus amics.

Deixar que una app pugui veure la teva llibreta d’adreces deixa vulnerables als amics que tens en el teu llistat. Recorda que així és com Cambridge Analytics va aconseguir milions de dades sense el beneplàcit dels usuaris de la xarxa social.

7. La infància, fora de la xarxa.

Si protegeixes la informació dels teus amics, cuida també la dels teus fills. Quan comparteixis una foto d’aquests fes-ho en manera privada. Si ho fas públic, Google ho trobarà i el que està a Google està a l’abast de tot el món.

Últimes entrades de Arnau Sanz Ardanuy (Veure'ls tots)