Creix un 18% el nombre d’entitats de foment de la llengua catalana

Compartir
Un total de 142 associacions i fundacions formen part del Cens d’entitats de foment de la llengua catalana del Departament de Cultura. Aquesta xifra representa un increment d’un 18% respecte al 2013. El Cens es va crear l’any 2002 i en el primer any s’hi van inscriure 22 entitats. Així s’ha donat a conéixer durant la trobada de les entitats que el Departament de Cultura ha celebrat aquesta setmana.
En el decurs de l’acte, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha assenyalat que “el que representeu les entitats de foment de la llengua, la vostra tasca dia a dia i els progressos que el català ha fet en les darreres dècades ens convencen que el català està vencent. És l’esforç de milers i milers de persones al llarg de la història. Ara podem constatar l’esperança rotunda del moment que estem vivint. Si un s’atura i recorda la tasca de moltes persones, i deixeu-me recordar avui Francesc Vallverdú, se n’adona que sempre hem anat de menys a més.”
El conseller ha recordat que “la Constitució espanyola, tal i com està escrita, s’està incomplint, perquè l’estat no protegeix totes les llengües oficials. Al revés, contínuament intenten fer-nos creure que el foment del català és superflu o intenten separar la llengua per territoriscom si fossin llengües diferents . Per contra, vosaltres expliciteu que el que desitja la societat catalana és exactament el contrari del que busquen les institucions estatals. Nosaltres continuarem treballant impulsant la pròpia força interna de la llengua catalana, valorant la diversitat de llengües del nostre país”.
Evolució Cens
El Cens agrupa fundacions i associacions que duen a terme activitats per fomentar la llengua catalana dins del seu àmbit d’actuació. S’entén per foment de la llengua la realització d’activitats que promouen actituds positives envers el català o tendeixen a incrementar-ne el coneixement o l’ús entre la població en general o en col·lectius concrets, i també la investigació sobre la llengua catalana o la seva situació.
Poden formar part del Cens les entitats que tenen previst en els seus estatuts la finalitat de foment de la llengua catalana o les que duen a terme activitats per impulsar-ne l’ús.
Les donacions a favor de fundacions o associacions que facin activitats amb aquesta finalitat i que figurin en el Cens que elabora el Departament de Cultura desgraven en l’impost sobre la renda de les persones físiques.
Àmbit temàtic entitats
Últimes entrades de Arnau Sanz Ardanuy (Veure'ls tots)
Etiquetes: