Dades en mobilitat: tecnologia òptica al rescat

Fotografia de l'usuari GollyGforce a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Fins que no entri en funcionament la 5G es corre el perill que el volum del tràfic de dades mòbils superi les capacitats de la 4G. Per això s’estan desenvolupant tecnologies auxiliars que permetin alleugerir aquest excés de tràfic fins que la següent generació de connectivitat mòbil estigui a punt. Entre aquestes, un desenvolupament europeu que empra transmissió òptica de les dades.

El projecte LIGHTNESS data del 2012, i treballa sobre la base de la transmissió òptica sobre senyal elèctrica (optical over electrical transmission) per augmentar la capacitat d’enviament i recepció de dades reduïnt la despesa en infraestructures de xarxa.

Però és que el problema va més enllà del 2020 i de l’entrada en servei de la 5G, ja que quan aquesta estigui funcionant per als dispositius mòbils, tota la tecnologia de connectivitat i transmissió de dades que va des de les torres de connexió dels mòbils cap a la resta de la xarxa, anirà un pas per darrere, és a dir, més lenta i amb menys cabal de dades.

És per això que LIGHTNESS busca dotar de més rapidesa i ample de banda a les comunicacions entre els centres de dades, ja que són aquests els qui hauran de suportar el creixement de la càrrega de dades que comportarà l’ús en creixement dels dispositius mòbils, per equiparar així les velocitats amb les que treballen també al futur estàndar 5G.

Quan ens connectem via un smartphone o tauleta tàctil, les dades que visualitzem en el nostre terminal (tant les pàgines web com de les apps que treballen en línia) procedeixen de centres de dades, que són els que emmagatzemen la informació. Són, doncs, infraestructures que poden esdevenir un “coll d’ampolla” si no disposen de la capacitat de conduïr un gran volum de dades.

Gràcies a la velocitat de la llum, la transmissió òptica permet transmetre les dades més ràpidament, evitant amb això possibles embussos. Per aquest motiu, una de les premisses de les noves tecnologies derivades del projecte LIGHTNESS és que siguin escalables, és a dir, que quan es necessiti més cabal de dades, es pugui aconseguir abastar-lo d’una manera fàcil mitjançant l’adició de nous dispositius.

Les velocitats a les quals s’ha arribat mitjanḉant l’ús de tecnologies òptiques en el marc d’aquest projecte han estat d’entre 40 i 100 Gigabits, amb una latència de nanosegons.

Podrem veure una exhibició d’aquesta tecnologia aquest proper setembre a València, en el marc del Congrés Europeu de Comunicacions Òptiques, i el desplegament comercial començarà a fer-se en un termini de dos a tres anys, el que ens deixa en la finestra del 2017/18.

Imatge de portada de l’usuari GollyGforce a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: